Ministarstvo o poskupljenju županijskih domova: ‘U ovoj smo godini osigurali 25 milijuna eura’

Jasmina Grgurić Zanze
10. siječnja 2024.
Novosti
A- A+

Da nemaju utjecaj na formiranje cijena u županijskim domovima za starije osobe, kažu iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Ipak, država im je nadležna i plaća smještaj ili razliku cijene za one koji to ne mogu. Cilj im je, ističu, ekonomski oporavak domova, kako bi pružili što bolju uslugu korisnicima. Premda korisnici to sve skuplje plaćaju, rastu i proračunske dotacije za rad domova. U 2024. godini za osiguranje minimalnih financijskih standarda domova za starije osobe planiran je iznos od gotovo 25 milijuna eura iz proračuna, kako su nam rekli iz Ministarstva.

Predbožićna priredba u Domu za starije Maksimir

Korisnici Doma za starije | Ilustracija Foto: Mirovina.hr

Nakon što su pojedini županijski domovi umirovljenika u 2024. godinu ušli s novim cjenicima, među kojima su i oni u Sisačko-moslavačkoj županiji, o čemu smo detaljno pisali ovdje, pitali smo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike zašto je do toga došlo te hoće li poskupljenje obuhvatiti i ostale decentralizirane ustanove, svojim radom usko povezane s resornim ministarstvom.

‘Ne možemo utjecati na formiranje cijena’

Županijski domovi za starije povećali cijene: 'Majka je plaćala 401 euro, a sada 590 eura'

– Županijski domovi za starije osobe pružaju usluge u mreži i izvan mreže socijalnih usluga. U mreži socijalnih usluga, za korisnike upućene rješenjem nadležnog područnog ureda Hrvatskog zavoda za socijalni rad, decentralizirani domovi pružaju usluge po cijeni utvrđenoj ugovorom sklopljenim između Ministarstva i doma. Cijene usluga u mreži nisu se mijenjale od 2019. godine. Cijene smještaja izvan mreže, odnosno odluka o poskupljenju cijena za smještaj osoba koje same potražuju smještaj u decentraliziranim domovima, za takozvane privatne korisnike, u nadležnosti je osnivača koji samostalno na svom području donose odluku o povećanju cijena. Ministarstvo ne može utjecati na formiranje takvih cijena niti daje suglasnost za navedeno, odgovorili su na naš upit.

Međutim, premda upravna vijeća domova umirovljenika samostalno donose odluku o korekciji cijena, za što trebaju suglasnost nadležne županije, o promjeni cjenika moraju obavijestiti nadležno ministarstvo, zbog razlike koju plaća država onima koji smještaj ne mogu podmiriti u cijelosti.

Proračunska sredstva skočila s 23,7 na 24,9 milijuna

– Porast cijena smještaja u domovima za starije osobe uzrokovan je porastom troškova rada, cijena hrane, energenata i ostalih troškova, što je sve od utjecaja na održivost poslovanja pružatelja usluga, dodaju iz Ministarstva.

Obnovljena zgrada Doma za starije i nemoćne osobe Sisak
Ravnateljica Doma za starije u Sisku: 'Nije nam ugodna odluka o povećanju cijena'

S duge strane, hvale se da je Vlada dosad poduzela niz mjera kako bi smanjila udar porasta cijena energenata na pružatelje socijalnih usluga smještaja. Uredbom o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije uvelike se, kažu, ublažio inflatorni pritisak na rast sveukupnih cijena, sirovina, materijala i namirnica. S jedne strane, cilj je ekonomski opravak domova kako bi pružili bolju uslugu korisnicima. Ta usluga starije i nemoćne osobe košta sve više, ali i dalje je često ispod realne tržišne cijene.

– Cijena u decentraliziranim domovima u pravilu je niža od stvarnog troška usluge, a razlika između prihoda koji se ostvare naplatom od korisnika i stvarnih rashoda podmiruje se iz proračunskih sredstava. U 2023. sredstva za osiguranje minimalnih financijskih standarda domova za starije osobe iznosila su više od 23 milijuna eura (23.771.849 eura), a u 2024. godini planiran je iznos od gotovo 25 milijuna eura (24.960.444 eura) kažu nam iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Evo kada država plaća smještaj za korisnika doma

Ako je starijoj osobi potrebno osigurati intenzivnu skrb koju mu nije moguće osigurati u vlastitom domu i pružanjem drugih socijalnih usluga, korisniku se može priznati pravo na smještaj rješenjem područnog ureda Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

– Korisnik koji uslugu smještaja koristi na temelju rješenja, dužan je u plaćanju cijene usluge sudjelovati svojim prihodom i imovinom koja ne služi njemu ili članovima njegovog kućanstva za podmirenje osnovnih životnih potreba. U plaćanju cijene usluge dužan je sudjelovati i zakonski obveznik uzdržavanja odrasle osobe, a ako troškove cijene usluge ne mogu u cijelosti ili djelomično platiti korisnici ili njihovi obveznici uzdržavanja, plaćanje tereti sredstva Ministarstva, zaključuju u svom odgovoru iz Kabineta ministra Marina Piletića, inače iz Novske.

Što vi mislite o poskupljenju domova umirovljenika, možete nam reći u anketi ispod.

Što mislite o poskupljenju domova umirovljenika?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap