Korisnici domova požalili se na ograničenje slobode kretanja i posjeta

Jasmina Grgurić Zanze
17. lipnja 2020.
Novosti
A- A+

Ured pučke pravobraniteljice pokrenuo je niz ispitnih postupaka o postupanju prema korisnicima domova umirovljenika u vrijeme koronavirusa. Pritužbe o kojima su zatražili očitovanje najviše se tiču ograničenja slobode kretanja i posjeta, unatoč popuštanju mjera, a Lora Vidović još uvijek čeka izvješća inspekcijskih nadzora u splitskom Domu za starije i nemoćne, gdje je život izgubilo 19 osoba.

Foto: Rawpixsel

Je li u postupanju nadležnih tijela bilo propusta u Domu za starije i nemoćne osobe u Splitu, gdje je od koronavirusa preminulo čak 19 korisnika? Odgovore je zatražila i pučka pravobraniteljica, no do danas od Ministarstva zdravstva i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku njezin ured nije zaprimio izvješća inspekcijskih nadzora, unatoč zakonskoj obvezi da ih dostave, kao i slanju požurnica i samom protoku vremena dovoljnog da se to učini.

Nisu smjeli izlaziti, već samo šetati po dvorištu

U međuvremenu se pojavio i drugi problem, ograničenje slobode kretanja korisnika u istomu domu. Ured pučke pravobraniteljice zatražio je očitovanje, jer su se korisnici požalili da, iako su pokretni, imaju vlastiti ulaz i nisu zaraženi koronavirusom, ne smiju izlaziti iz Doma, već samo naizmjence i pod nadzorom zaposlenika šetati po dvorištu.

Ovakvo ograničenje nije ukinuto ni nakon popuštanja mjera diljem zemlje, uključujući i dozvolu posjeta domovima za starije, ponovni rad ugostiteljskih objekata i trgovačkih centara ili dolazak velikog broja turista nakon otvaranja granica.

“Zabrana izlazaka izrazito negativno utječe na korisnike, posebno nakon više od dva mjeseca potpune izolacije od vanjskog svijeta, a sasvim je izvjesno da će za posljedicu imati njihovu dodatnu društvenu isključenost” – kaže pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

Ispite postupke, nakon pritužbi na način organizacije posjeta, provode i u drugim domovima u Hrvatskoj.

Posjete dozvolili samo radnim danom ili samo vikendom

Tako su u jednom domu posjete dozvoljene samo radnim danom, zbog čega pritužiteljica mora uzimati godišnji da bi posjetila svoju baku, dok su u drugom dozvoljene isključivo vikendom, pa kćer korisnice svoju majku ne može posjećivati koliko bi htjela. No, ovakva organizacija nije navedena u Uputama pružateljima usluge smještaja u sustavu socijalne skrbi radi sprječavanja i suzbijanja epidemija COVID-19 od 8. i 29. svibnja 2020. pa smo od domova tražili očitovanje o razlozima takve organizacije, kao i o eventualnim dodatnim ograničenjima koja su postavili u svome radu, a koja nadilaze okvire uputa Stožera civilne zaštite”, navodi Vidović.

Ured pučke pravobraniteljice zaključke će svih postupanja koja provode objaviti kada prikupe sva očitovanja.

Male mirovine ugrožavaju dostojanstvo, vode u izolaciju, ali i diskriminaciju

“Prava starijih jedan su od prioriteta rada naše institucije, kako tijekom epidemije, tako i u redovitim vremenima, što između ostalog uključuje preporuke za suzbijanje siromaštva i diskriminacije temeljem dobi, povećanje dostupnosti socijalnih, zdravstvenih i drugih javnih usluga, posebice u ruralnim područjima, kao i snažniju zaštitu ljudskih prava u domovima za starije i prevenciju zlouporaba ugovora o dosmrtnom uzdržavanju” – zaključuje pučka pravobraniteljica.

 

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap