Inflacija u lipnju pada sedmi mjesec zaredom

Ana Kanazir
17. srpnja 2023.
Novosti
A- A+

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je nove podatke o inflaciji za mjesec lipanj. Tako su cijene u lipnju ove godine više za 7,6 posto u odnosu na lipanj prošle godine. S druge strane, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju su na mjesečnoj razini u prosjeku više za 0,9 posto. Ovo znači i da je inflacija na godišnjoj razini oslabjela sedmi mjesec zaredom i najniža je od ožujka prošle godine.

Žena gleda u popis za kupovinu

Kupnja u trgovini | Foto: Pexels

Na godišnjoj razini je tako najveći porast cijena u prosjeku ostvaren u skupinama restorani i hoteli i to za 15,7 posto, a odmah iza se nalaze hrana i bezalkoholna pića s 14,7 posto. Na mjesečnoj razini su najviše porasle cijene restorana i hotela za 4 posto.

Starija ženska osoba u trgovini
Novi podaci o inflaciji: Na godišnjoj i mjesečnoj razini najviše porasle cijene hrane i bezalkoholnog pića

Porasti na godišnjoj i mjesečnoj razini u raznim skupinama

Kako navodi DZS, promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj razini su najviše porasle cijene u restoranima i hotelima, a rasle su i cijene hrane i bezalkoholnih pića. Osim toga, bilježi se i porast raznih dobara i usluga za 10,6 posto, pokućstva, opreme za kući i redovitog održavanja kućanstva za 9,7 posto, zatim odjeća i obuća za 8,1 posto, alkoholna pića i duhan za 7,7 posto. Porasle su i cijene u skupinama rekreacija i kultura za 7 posto, stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva te zdravlje za 6, 9 posto.

Na mjesečnoj razini se bilježi rast cijena u skupinama restorani i hoteli za 4 posto, alkoholna pića i duhan za 2 posto, rekreacija i kultura za 1,6 posto, hrana i bezalkoholna pića za 1,3 posto, obrazovanje za 1,1 posto i pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva za 0,6 posto.

Podaci o potrošačkim cijenama u lipnju

Inflacija lipanj | Foto: Screenshot DZS

Došlo je i do pada cijena

Ipak, i dalje se bilježi pad cijena u skupini prijevoz na godišnjoj razini i to za 5,3 posto. Dok je na mjesečnoj razini zabilježen pad cijena u skupini odjeća i obuća za 2 posto.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, u lipnju 2023. u odnosu na lipanj 2022. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 8,3 posto, dok su u odnosu na svibanj 2023. (na mjesečnoj razini) u prosjeku više za 1,6 posto.

Podatke za svibanj možete vidjeti u ovom tekstu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap