I poslodavci i sindikati protiv najave Vlade o cijepljenju: “To je potez očajnika”

Josip Mihaljević
7. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Sindikati i poslodavci, rijetko kad na istim stranama, imaju slične stavove o najavi iz Vlade koja pokušava smisliti način kako povećati procijepljenost.

Krešimir Sever (Snimak zaslona/N1)

Ministar rada Josip Aladrović danas bi trebao predstaviti  model vezanja covid potpora i cjepiva. Iako je vlada s najavama krenula poprilično žestoko, Aladrović je u javnosti komunicirao da će cilj biti stimulirati one koji se odluče cijepiti, umjesto da se kažnjavaju oni koji ne žele. To žele napraviti tako da tvrtke s više cijepljenih radnika dobiju veću potporu.

No, i poslodavci i sindikati se, rijetko kad ujedinjeni, protive takvim najavama.

Sever: “Potez očajnika koji prebacuje odgovornost”

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever smatra da se radi o pogrešnom načinu povećavanja procijepljenosti, piše tportal.hr.

plenkovic
Ograničenja za necijepljene: Vlada inzistira na podjeli na "odgovorne" i "neodgovorne"

“Prebolio sam covid i upalu pluća bez odlaska u bolnicu. Moj bratić umro je od covida. Ozbiljno shvaćam virus te sam se i cijepio. Osobno me frustrira to što je najslabija cijepljenost u Dalmaciji, a tamošnji ljudi očekuju turiste.

Znači, svjestan sam problema s kojim se suočava Vlada. Ali model koji predlažu potez je očajnika koji ne želi preuzeti odgovornost, već to prebacuje na poslodavce, a oni će je prebaciti na radnike”, poručio je Krešimir Sever za tportal.hr.

Sever je među onima koji smatraju da vlada nema pravno uporište sve dok zakonski cjepivo protiv covida ne postane obvezno.

“Umjesto da idemo u pravcu smirivanja situacije, idemo prema raspirivanju i daljnjim podjelama u društvu”, kaže Sever.

Zorić: “Ta vrsta prisile mi nije poznata”

Sličnog je mišljenja i direktor Hrvatske udruge poslodavaca Damir Zorić:

plenkovic
Plenković: "Da se u jednom danu cijepi 1,3 milijuna Hrvata, riješili bismo problem"

“Meni ta vrsta prisile, mehanizam te prisile nije poznat. Zaista ne znam ni kao poslodavac ni kao njihov predstavnik kako bih izvršio to. Da ste vi radnik, a da sam ja vaš poslodavac i da se ne želite cijepiti – ne znam što bih mogao zakonito poduzeti protiv vas”, poručio je Zorić za HRT.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je u više javnih istupa pozvao ljude da se cijepe:

“Koje je temeljno načelo zajednice, društva, naroda? To je solidarnost. Mi moramo jedni drugima pomoći. Ovdje čuvamo sebe, čuvamo sebe, štitimo se.

U nekim kulturama i zemljama postaje pomalo neugodno onome tko se nije cijepio u odnosu na kolektiv gdje on recimo radi, a tamo su 85 posto cijepljenih. Ovoga gledaju kao da je neodgovoran prema sebi i prema drugima”, kazao je Plenković jutros na HRT-u.

 

I poslodavci i sindikati protiv najave Vlade o cijepljenju: “To je potez očajnika”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap