Ograničenja za necijepljene: Vlada inzistira na podjeli na “odgovorne” i “neodgovorne”

Josip Mihaljević
5. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i pojedini ministri proteklih nekoliko tjedana negoduju jer je proces cijepljenja usporio i mijenjaju taktiku. Premijerova je ideja da se potpore za radna mjesta trebaju uvjetovati cijepljenjem, a više ministara u javnosti inzistira na podijeli na ‘odgovorne’ i ‘neodgovorne’.

plenkovic

Foto: Youtube screenshot

Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je krajem prošloga tjedna kako se radi na tome da cijepljenje postane uvjet za dobivanje potpora za poduzetnike. Unatoč žestokoj reakciji poslodavaca i sindikata koji su stali na stranu radnika, čini se da Vlada ne planira odustati od takve ideje.

Više je ministara u javnosti od tada do danas ponovilo kako se mora napraviti razlika između “odgovornih” i “neodgovornih”, implicirajući da bi ekonomska šteta zbog neodgovornih necijepljenih građana u slučaju ranog prekidanja turističke sezone bila prevelika.

U trgovačke centre i bolnice samo s covid potvrdama!?

Kako piše Index.hr, razmišlja se o tomu da se u šoping centre može ući samo s valjanom covid potvrdom koja podrazumijeva da je osoba a) cijepljena, b) preboljela ili c) ima svjež negativan test. U tom slučaju u šoping centrima ne bi bilo klasičnih epidemioloških mjera.

cijepljenje
Crna Gora: Umirovljenicima koji se cijepe u srpnju stiže vaučer od 50 eura

Dio je to većeg plana da se u ciljanim sektorima, tamo gdje su radnici u kontaktu s većim brojem ljudi, što više procijepi. Radi se o vozačima u javnom prijevozu, prosvjetnim radnicima, zdravstvenim radnicima i slično.

No, plan Vlade ide toliko daleko da bi se ograničenja odnosno uvjet covid potvrde mogao uvesti i za bolnice, potvrdio je ministar Beroš za Index.hr.

Ozbiljno se razmatra da se pacijentima uvede testiranje pri ulasku u bolnicu, a zdravstveni radnici, u slučaju da se ne cijepe i nisu preboljeli, morali bi se testirati svakih 48 sati.

Ništa od ovoga još nije službeno potvrđeno, no iz Stožera neslužbeno poručuju da bi ovo mogao postati jesenski režim.

“Nećete se cijepiti? Nema mirovine!”

Prema sadašnjim najavama, ovakvim mjerama više će biti pogođen privatni, nego javni sektor. Zbog toga su iz poduzetničkih krugova odmah “skočili” i postavili protupitanje Vladi zašto cijepljenje ne uvjetuje svojim zaposlenicima. Ministar Aladrović je na primjer rekao kako je procijepljenost u njegovom ministarstvu nešto veća od 50 posto. Hoće li se nešto dogoditi s polovicom radnika u ministarstvu koji se još uvijek nisu cijepili?

stozer
Stožer: Brojke i dalje padaju, ali brine nas indijski soj. Što više nas se treba cijepiti

“Zemlje u kojima je preko 70 posto ljudi cijepljeno imaju veliko povjerenje građana u Vladu. Naša Vlada odgovornost za svoje neuspjehe pokušava prevaliti na građane i poduzetnike i na taj ih način prisiliti da se cijepe”, kazao je Dražen Oreščanin iz Udruge Glas poduzetnika za N1 televiziju.

Oreščanin je u gostovanju na N1 televiziji iznio scenariji za ljude zaposlene u javnom sektoru, ali i za – umirovljenike:

“Vlada zna tko gdje radi, preko OIB-a se vidi tko dobiva plaću odakle. Zna se i tko se cijepio.

Ako radiš u javnoj službi i nisi se cijepio – nema plaće. Tri mjeseca se ne cijepiš – otkaz. Umirovljenici – niste se cijepili, nema mirovine. Neka se Plenković obrati članovima HDZ-a da se cijepe, tko se ne cijepi – van iz stranke”, poručio je ironično.

Ograničenja za necijepljene: Vlada inzistira na podjeli na “odgovorne” i “neodgovorne”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap