I ‘kumice’ će naplaćivati vrećice: Država trgovcima uvodi novu obvezu; promjene i u povratnoj naknadi

Milan Dalmacija
19. studenoga 2022.
Novosti
A- A+

Ako prođe javno savjetovanje i saborsku proceduru, novi Pravilnik o ambalaži i otpadnoj ambalaži propisat će uvođenje naknade za vrlo tanke vrećice. One će se tako ubuduće naplaćivati u trgovinama i na tržnicama. Uz to, uvodi se i povratna naknada na tetrapake i bočice do dva decilitra.

vrecica

Foto: Pixabay

Lagane plastične vrećice, one koje nisu zabranjene i u koje na tržnicama spremamo voće i povrće, od proljeća će se – naplaćivati. Naime, na tržnice i u trgovine bit će uvedena naknada kako bi se smanjila potrošnja vrećica. Iznos naknade će određivati sami trgovci.

Tečaj €/kn: 7,53450

– Jedva čekam da se naplaćuju, jer netko dolazi i hoće svaku stvar posebno. Zato jer je za badava, govori za Dnevnik.hr prodavačica Marija.

Jednoj tankoj vrećici treba najmanje 10 godina za razgradnju. Onima debljima treba i više stoljeća. U sve se većem broju mogu naći u prirodi; na stablima, livadama, u moru ili na plažama. Kako bi se barem djelomično spriječilo stvaranje novog plastičnog otpada, u e-Savjetovanje je pušten novi Pravilnik o ambalaži i otpadnoj ambalaži.

Odredba s odgodom

Što s bocama nakon uvođenja eura? Najsiromašniji će sitno zbrajati svoju povratnu naknadu

Ova odredba neće stupiti na snagu odmah, već od 1. ožujka sljedeće godine, tako da će svi imati vremena za prilagodbu. Naknada će se odnositi samo na najlakše vrećice, debljine do 15 mikrona.

– Mi smo od prošle godine zabranili te lagane vrećice da se stavljaju na tržište. Ova mjera se sada nastavlja, obuhvatit će one skroz lagane vrećice, tanke, objasnila jee Sanja Radović iz Sektora za održivo gospodarenje otpadom Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Povratna naknada i za tetrapak

Ali, to nije sve. Planira se uvođenje povratne naknade na tetrapake i bočice do dva decilitra. Iz mljekarske industrije upozoravaju da bi povratna naknada mogla povećati cijene mliječnih proizvoda. No, ministar gospodarstva Davor Filipović sve umiruje.

– Što se tiče povratne naknade od 50 lipa ona je bila na snazi do 2015. kada je ukinuta, nakon toga nismo vidjeli da je došlo do nekog smanjivanja cijene. U ovo vrijeme krize vodit ćemo računa da ne dođe do nekog poskupljenja, poručio je ministar.

U resoru tvrde da će naknada biti vraćena proizvođačima. Domaćim tržištem svake godine cirkulira oko 550 milijuna PET boca, od čega se povratom skupio oko 400 milijuna, odnosno oko 85 posto. No, čak i tako visok postotak prikupljanja je nedovoljan, dokle god je ijedna boca u prirodi. Takvoj boci će pod djelovanjem vremenskih uvjeta trebati 500 godina za razgradnju.

Vrijedi podsjetiti kako će s uvođenjem eura, 1. siječnja 2023., povratna naknada za boce i drugu ambalažu iznositi sedam centi.

I ‘kumice’ će naplaćivati vrećice: Država trgovcima uvodi novu obvezu; promjene i u povratnoj naknadi
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap