Nenad ima 150 eura mirovine, skuplja boce od 7 do 22 sata: ‘U početku me bilo sram…’

Jasmina Grgurić Zanze
14. studenoga 2023.
Novosti
A- A+

Sa 150 eura mirovine, zagrebački umirovljenik Nenad Kovačević nema drugog izbora nego po cijele dane kopati po smeću ne bi li našao što više boca. Ambalaža za povrat vrijedi samo sedam centi pa za kilogram kruha mora skupiti 20 boca, a dnevno prijeđe i do 30 kilometara ne bi li preživio uz tako mala mirovinska primanja.

Umirovljenik Nenad skuplja boce | Snimak zaslona: RTL Danas

Umirovljenik Nenad skuplja boce | Snimak zaslona: RTL Danas

Da bi kupio kilogram kruha, umirovljenik Nenad Kovačević iz Zagreba svaki dan mora skupiti 20 boca, a dnevno prijeđe i do 30 kilometara. Uz mirovinu od 150 eura da bi preživio osuđen je na kopanje po smeću i tuđim ostatcima, jer drugog izbora nema.

– Bilo me je na početku sramota, međutim sad vidim da sve više ljudi ne može preživjeti. Ovo je jednostavno preživljavanje, druge mogućnosti nema. S mirovinom se živjet ne može. Ujutro krenem od 7, pa navečer do 10 sati skupljam boce, na jednom kolodvoru, pa na drugom, kaže umirovljenik Nenad za Danas.hr.

Boce u vrećama na autu
Hrvatska ima najnižu povratnu naknadu na ambalaže, a to bi se moglo promijeniti

Povratna naknada za ambalažu u Hrvatskoj je tek 7 centi, što je najmanje među svim zemljama Europske unije.  Ekološke udruge traže da se ona poveća na 10 centi, jer prenizak iznos ne predstavlja dovoljnu motivaciju za povrat.  To bi se moglo promijeniti novim pravilnikom koji je, kako kažu iz Ministarstva gospodarstva, u izradi.

– Po mojoj procjeni minimalna naknada bi trebala biti 15 centi, jer se u inozemstvu gdje sam radio par godina od 25 do 40 centi kreće cijena boce, tako da je ovo ispod svake razine, zaključuje umirovljenik Nenad.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap