Povratna naknada je u Hrvatskoj najniža u Europi, a najavljene su novosti vezane uz ambalažu

Ana Kanazir
3. veljače 2023.
Novosti
A- A+

Trenutno se izrađuje novi pravilnik o povratu ambalaže, a prema njemu nas čekaju brojne promjene. Ipak, ono što se neće mijenjati je iznos koji se dobiva kod povratka ambalaže. Nažalost, naknada za povratnu ambalažu u Hrvatskoj iznosi samo 7 centi, dok je recimo u Finskoj ona 40 centi.

Foto: Pixabay

Kao što smo već pisali ovdje, novim Pravilnikom o ambalaži bi se trebala uvesti naknada na tetrapak, ambalažu volumena od 0,2 litre, ambalažu proizvoda koji se definiraju kao pića, ali i na ambalažu tekućih jogurta. Ekološke udruge traže da se poveća iznos naknade, a s time se slažu i brojni građani.

Mnogima puno znači povratna naknada

Mnogi umirovljenici, ali i stanovnici često kopaju po kantama i kontejnerima u potrazi za bocama koje se mogu vratiti u trgovinu i za koje se dobiva povratna naknada. Iako je ova naknada vrlo mala, ona itekako igra veliku ulogu u životima građana. Jedan od njih je i Oliver koji svaki dan skuplja boce.

– Svaki dan sam tu, svaki dan skupljam boce. Inače radim na građevini, ali to što mi ostane platimo režije i to da nam ne ostane ni 100 kuna. I onda poberemo boce i tako se snalazimo. Živimo od danas do sutra, kako se kaže, rekao je Oliver iz Zagreba za Danas.hr.

Novost u novoj godini: Uvodi se povratna naknada na još više vrsta ambalaže

Uskoro velike novosti u povratku ambalaže

Ipak, Oliver kaže kako bi bilo dobro da naknada bude malo veća. Na primjer, nitko se ne bi požalio da naknada za ambalažu iznosi 40 centa kao u Finskoj, ili 25 centi kolika je u Njemačkoj. Zanimljivo je kako se na tržištu svake godine prikupi oko 80 posto ambalaže koja se stavlja na tržište.

Iz Zelene akcije su naglasili kako pasirana rajčica ne ide u sustav povratne ambalaže jer nije napitak, dok recimo sok od rajčice ide u povratnu ambalažu. Priča se i o tome da bi se proširio povrat na ambalažu hrane, kao i kozmetike, ali Ministarstvo nije htjelo otkriti hoće li ovo stvarno zaživjeti u novom Pravilniku.

Podsjećamo i na ovu situaciju gdje su Dominik i njegova djevojka Jale iz njemačke pokrajine Schleswig-Holstein u dva trgovačka lanca u jednom danu donijeli 100 vreća prazne ambalaže, a za to su dobili 1.358,31 eura, odnosno 10.200 kuna. Više možete pročitati ovdje.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap