I Francuska bi mogla legalizirati eutanaziju, ali Macronu se ne sviđa taj naziv

Luka Kalac
11. ožujka 2024.
Novosti
A- A+

U posljednje vrijeme sve je veći broj zemalja koje kreću u smjeru legalizacije eutanazije. Na tom popisu se našla i Francuska, koja se jedno vrijeme odupirala donošenju te odluke. Zanimljivo je da predsjednik Emmanuel Macron Claeys-Leonettijevom zakon ne želi zvati eutanazijom ili potpomognutim samoubojstvom, već ‘pomoć za okončanje života’. Kako bi se osoba podvrgnula eutanaziji, liječnički tim će na temelju svoje procjene morati potvrditi da je riječ o ispravnim kriterijima za tu odluku.

Hospitalizirani stari umirovljenik leži u bolničkom krevetu s maskom za disanje.

Eutanazija | Foto: Freepik

Francuski predsjednik Emmanuel Macron javno je podupro novi zakon o kraju života kojeg je opisao kao omogućavanje ‘pomoći za okončanje života’. U nastavku je 46-godišnji Macron izjavio da mu je želja da njegova vlada iznese nacrt zakona o eutanaziji pred parlamentom u svibnju ove, 2024. godine.

Zemlje poput Nizozemske, Belgije i Švicarske su implementirale zakone koji dopuštaju medicinski potpomognuto umiranje u određenim slučajevima. Legalizaciju eutanazije nedavno je započeo i Ekvador o čemu smo više pisali ovdje. Francuska se svojevremeno opirala toj odluci, a smatra se kako je veliku ulogu u tome odigrao utjecaj Katoličke Crkve.

Macron tvrdi da to nije eutanazija nego ‘pomoć za okončanje života’

Zbog ovog zakona u Francuskoj bi se mogla dopustiti duboka sedacija i to isključivo osobama kojima liječnici predviđaju smrtni ishod i to u kratkom roku. Riječ je o Claeys-Leonettijevom zakonu o kraju života koji je usvojen 2016. godine. Zanimljivo je to da Emmanuel Macron ne želi Claeys-Leonettijevom zakon nazvati eutanazijom ili potpomognutim samoubojstvom. Francuski predsjednik je eutanaziju u intervjuu za libération.fr nazvao ‘pomoći za okončanje života’.

– On, strogo govoreći, ne stvara novo pravo ni slobodu, ali krči put koji dosad nije postojao i koji otvara mogućnost traženja pomoći pri umiranju pod određenim strogim uvjetima, izjavio je francuski predsjednik Macron.

nekadašnji nizozemski premijer Dries van Agt i njegova supruga Eugenie Krekelberg su eutanazirani.
Nekadašnji nizozemski premijer eutanaziran je sa suprugom s kojom je proveo više od 70 godina

Neće biti jednostavno ispuniti uvjete za eutanaziju

Prije samog eutanaziranja, odnosno ‘pomoći za okončanje života’, prema Macronovim riječima, morat će se ispuniti niz uvjeta. Jedan od njih je taj da će, ponajprije liječnički tim morati procijeniti i osigurati da je riječ o ispravnim kriterijima za tu odluku.

Ovo će se odnositi samo na odrasle osobe koje mogu svjesno donijeti odluku, a pritom će njihovi izgledi morati biti srednjoročno ugroženi. To će se odnositi na zdravstvena stanja poput raka u završnom stadiju, dodao je Macron. Isto tako, francuski predsjednik misli kako bi se članovi obitelji mogli žaliti na tu odluku.

Copy link
Powered by Social Snap