HZMO objavio iznose povlaštenih mirovina, jedan biskup prima više od Gotovine

Josip Mihaljević
2. prosinca 2019.
Novosti
A- A+

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje objavio je podatke o “predsjedničkim” mirovinama dvojice umirovljenih biskupa, kao i podatke o ostalim povlaštenim mirovinama tog tipa.

mamic jezerinac

Foto: Jakov Mamić (lijevo) i Juraj Jezerinac (desno) | Youtube screenshot

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje poslušao je povjerenika za informiranje Zorana Pičuljana, te je Jutarnjem listu dostavio podatke o povlaštenim “predsjedničkim” mirovinama.

Podsjetimo, predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović nedavno je dodijelila dvije povlaštene mirovine za “izniman doprinos razvoju Oružanih snaga”, no dva tjedna se nije znalo koliko one iznose, iako postoji pravomoćna presuda Visokog upravnog suda koja kaže da imena i iznosi takvih mirovina moraju biti javni.

Biskup i umirovljeni vojni ordinarij Juraj Jezerinac, prema podacima HZMO-a, ima mirovinu od 8.759 kuna, a umirovljeni vikar vojnog ordinarijata Jakov Mamić ima mirovinu od 6.899 kuna. Jezerinac je u mirovini četiri godine, a Mamić od travnja 2018.

Zanimljivo, među takvim predsjednički mirovinama nalazi se ona i umirovljenog generala Ante Gotovine, koja iznosi 8.629  kuna, stotinjak kuna manje od biskupa Jezerinca.

Najveća predsjednička – 13 tisuća kuna

mamic jezerinac
Povjerenik za informiranje naredio HZMO-u: "Dajte podatke o povlaštenim mirovinama!"

Danas takve mirovine primaju 362 osobe. Prosječna iznosi 6.314 kuna, a svaki mjesec država za njih izdvaja 2.279.238 kuna.

Najveću predsjednički mirovinu od 12.988 kuna prima brigadir Vinko Ukota, jedan od ratnih zapovjednika 2. gardijske brigade Gromovi.

S druge strane, najmanja predsjednička mirovina iznosi tek 2.870 kuna, a nju prima Marko Uhitil, također umirovljeni branitelj.

Cijeli popis možete pogledati OVDJE.

Bio u zatvoru zbog pljačke dragulja iz sefa MORH-a, a prima predsjedničku mirovinu

mamic jezerinac
Otkriveno koga je predsjednica počastila povlaštenim mirovinama

Među najpoznatijim primateljima predsjedničke mirovine nalazi se i Vladimir Zagorec koji je 2009. godine osuđen na sedam godina zatvora i povrat državi 39,4 milijuna kuna zbog pljačke dragulja iz sefa MORH-a.

Zanimljivo, njemu su oduzeti i generalski čin i brojna odlikovanja, no ne i povlaštena mirovina. Njegova mirovina danas iznosi 9.298 kuna (veća je od npr. generala Gotovine).

U povlaštenu mirovinu ga je poslao predsjednik Sabora Zlatko Tomičić koji je samo 15 dana obnašao dužnost predsjednika države, a Zagorec je tada imao samo 37 godina.

 

HZMO objavio iznose povlaštenih mirovina, jedan biskup prima više od Gotovine
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap