Povjerenik za informiranje naredio HZMO-u: “Dajte podatke o povlaštenim mirovinama!”

Josip Mihaljević
28. studenoga 2019.
Novosti
A- A+

Ured predsjednice i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje ne žele otkriti iznose mirovina dvojice svećenika kojima je Kolinda Grabar-Kitarović dala tzv. “predsjedničke mirovine”. Budući da postoji presuda prema kojoj su to dužni učiniti, u priču se umiješao i povjerenik za informiranje Zoran Pičuljan.

mamic jezerinac

Foto: Jakov Mamić (lijevo) i Juraj Jezerinac (desno) | Youtube screenshot

Monsinjori Juraj Jezerinac i Jakov Mamić su temeljem odluke Vrhovne zapovjednice Kolinde Grabar-Kitarović poslani u mirovinu po posebnim propisima zbog osobite zasluge za unapređenje oružanih snaga ili nekog drugog osobitog razloga.

Međutim, iako postoji presuda Visokog upravnog suda prema kojoj predsjednica i HZMO moraju otkriti podatke o iznosima tih mirovina, oni to odbijaju učiniti.

Povjerenik za informiranje Zoran Pičuljan: “Otkrijte iznose mirovina”

mamic jezerinac
I HZMO odbio reći koliko iznose povlaštene mirovine koje je predsjednica podijelila

Zbog toga je Povjerenik za informiranje Zoran Pičuljan u petak 22. studenoga HZMO-u izdao nalog u kojem ih upozorava i nalaže da otkriju iznose mirovina bivšeg vojnog ordinarija Jurja Jezerinca i generalnog vikara Vojnog ordinarijata Jakova Mamića, piše Jutarnji.hr.

Prošla su četiri radna dana, a HZMO još uvijek Jutarnjem listu, koji je potražitelj informacije, nije dostavio podatke.

Podsjetimo, HZMO se pozvao na zaštitu osobnih podataka, iako je sličan slučaj s predsjedničkim mirovinama bio vođen i 2014. godine, kada je Visoki upravni sud pravomoćno presudio da HZMO mora otkriti i imena primatelja takvih mirovina, kao i njihove iznose.

Sadašnji Povjerenik za informiranje Zoran Pičuljan istaknuo je da se i u ovom slučaju radi o potrošnji javnih sredstava koja se isplaćuju iz državnog proračuna te da Zakon o pravu na pristup informacijama propisuje da informacije o raspolaganju tim sredstvima moraju biti dostupne javnosti.

Mjere opreza u HZMO-u

mamic jezerinac
Otkriveno koga je predsjednica počastila povlaštenim mirovinama

Jutarnji list neslužbeno doznaje kako vodstvo poduzima sve kako bi izbjegli odgovoriti na pitanja o iznosima mirovina. Izvori Jutarnjeg lista ističu kako je vrh HZMO-a u tijesnoj komunikaciji s Uredom predsjednice.

Navodno su i angažirali odvjetnički ured kako bi pronašli pravni izgovor za uskratu informacija o spomenutim mirovinama.

 

Povjerenik za informiranje naredio HZMO-u: “Dajte podatke o povlaštenim mirovinama!”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap