Otkriveno koga je predsjednica počastila povlaštenim mirovinama

Josip Mihaljević
18. studenoga 2019.
Novosti
A- A+

Iako ured predsjednice danas nije htio odgovoriti tko je dobio pravo na umirovljenje po povoljnijim pravilima, sve je brzo izašlo van. Neslužbene informacije su se pokazale točnima, povlaštene mirovine dobili su dva svećenika.

mamic jezerinac

Foto: Jakov Mamić (lijevo) i Juraj Jezerinac (desno) | Youtube screenshot

N1 televizija je od izvora bliskih predsjednici doznala imena dvoje ljudi koje je predsjednica tijekom svog mandata dala umiroviti na poseban način. Sukladno članku 5. Zakona o  pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba , predsjednica je donijela dvije odluke o prestanku djelatne vojne službe i umirovljenju.

Radi se o vojnom ordinariju monsinjoru Juraju Jezerincu (80) i monsinjoru Jakovu Mamiću (75), generalnom vikaru Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj.

Podsjetimo, predsjednica kao Vrhovna zapovjednica djelatnoj vojnoj osobi koja ima osobite zasluge za unapređenje oružanih snaga ili nekog drugog osobito važnog razloga može dati pravo na pravo na prekid vojne službe s pravom na starosnu mirovinu i prije ispunjenja uvjeta za stjecanje prava na mirovinu.

Za sada je poznata samo imena, iako prema odluci Visokog upravnog suda javnost ima pravo znati i visinu njihovih mirovina, budući da se isplaćuju iz proračuna.

Što je uopće vojni ordinarijat?

kolinda
Predsjednica dijelila povlaštene mirovine: Ne želi reći kolike su i tko su sretni dobitnici

Vojni ordinarijat je službena institucija koja od 1996. godine ima potpisan ugovor između Republike Hrvatske i Svete Stolice o dušobrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika Oružanih snaga i Redarstvenih službi Republike Hrvatske.

Kako navode na svojim stranicama, briga Crkve za vojnike i policajce na području RH počela je 1991. godine u početku agresije na RH, kada je predsjednik Franjo Tuđman biskupsku konferenciju zamolio da se pobrine za duhovnu skrb branitelja. Te godine kao Ravnatelj dušobrižništva vojnika u RH imenovan je monsinjor Juraj Jezerinac, a za vrijeme Domovinskog rata je oko 160 svećenika bilo uključeno u pastoral branitelja.

 

Otkriveno koga je predsjednica počastila povlaštenim mirovinama
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap