HSU: U iščekivanju usklađivanja mirovina moramo podsjetiti da one ne rastu, nego padaju!

Josip Mihaljević
30. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) održala je sjednicu Predsjedništva stranke na kojoj su raspravljali o prioritetima političkog djelovanja. U fokusu su obiteljske mirovine i nadolazeće usklađivanje mirovina.

hsu

Foto: HSU

Hrvatska stranka umirovljenika održala je sjednicu Predsjedništva na kojoj su raspravljali o prioritetima političkog djelovanja. Kako su objavili na društvenim mrežama, fokus im je na pravednom rješenju modela obiteljskih mirovina, a dotakli su se i nadolazećeg usklađivanja mirovina. Čini se kako je HSU stao na stranu umirovljeničkih udruga i kako traže izmjenu formule usklađivanja mirovina. Ona se trenutačno usklađuje prema formuli 70:30 (zbroj stope rasta plaća i stope indeksa potrošačkih cijena u navedenim omjerima), a HSU traži da se mirovine usklađuju prema modelu 100% većeg faktora.

U zasebnoj objavi na Facebooku su komentirali nadolazeće usklađivanje mirovina.

Znate li razliku između usklađivanja i povećanja mirovina? Jako je važna!

“U iščekivanju dugog ovogodišnjeg usklađivanja mirovina podsjetimo se da mirovine ne rastu, već PADAJU!

Udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći 2016. g. je bio 39,3%, a ove godine iznosi gotovo 3 postotna boda manje odnosno 36,7%!

USKLAĐENJE NIJE ISTO ŠTO I POVEĆANJE!

Trebao bi ministar na instrukcije kod našeg g. Šempera!”, napisali su u objavi.

Šemperov izračun usklađivanja – 2,6 posto

Podsjetimo da je upravo Željko Šemper za portal Mirovina.hr izračunao koliko bi moglo iznositi usklađivanje mirovina. Službeni podatak će stići za manje od mjesec dana, jer se i dalje čekaju podaci o plaćama za mjesec lipanj. Kako sada stvari stoje, Šemper je izračunao da bi mirovine mogle rasti oko 2,6 posto. Više o tomu možete pročitati OVDJE.

Taj postotak može biti i veći i manji jer, kao što smo rekli, svi potrebni podaci za izračun još uvijek nisu službeno objavljeni. Pratimo situaciju!

 

HSU: U iščekivanju usklađivanja mirovina moramo podsjetiti da one ne rastu, nego padaju!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap