HSU razmišlja o samostalnom izlasku na izbore: ‘Rejting nam je porastao na četiri posto’

Jasmina Grgurić Zanze
12. prosinca 2023.
Novosti
A- A+

Mogućnost samostalnog izlaska na izbore najavio je predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika, Veselko Gabričević. Rejting im je, kaže, porastao na oko četiri posto, a stranka bi, vjeruje, do izbora mogla doći na oko pet posto popularnosti. To bi im bilo dovoljno da dobiju saborskog zastupnika kojeg su izgubili nakon što su Silvana Hrelju izbacili iz stranke.

Veselko Gabričević iz Hrvatske stranke umirovljenika

Veselko Gabričević | Foto: Mirovina.hr

Premda se očekivalo da će Hrvatska stranka umirovljenika na nadolazeće parlamentarne izbore ići s HDZ-ovom koalicijom, predsjednik HSU-a Veselko Gabričević sada najavljuje mogućnost samostalnog kandidiranja. Rejting stranke im je, kaže, porastao na oko četiri posto, a smatra da do iduće godine mogu doseći oko pet posto, što bi im teoretski bilo dovoljno da prijeđu izborni prag i dobiju saborskog zastupnika. Podsjetimo, njega više nemaju nakon što su Silvana Hrelju izbacili iz stranke pa on u Saboru djeluje kao nezavisni zastupnik u Klubu HNS-a.

‘Mirovina nema veze s politikom, ona nema ideologiju’

silvano hrelja
Silvano Hrelja izbačen iz Hrvatske stranke umirovljenika: Evo što je bila posljednja kap koja je prelila čašu

– S rejtingom oko pet posto možemo biti ozbiljni partner u razgovorima i pregovorima s političkim strankama. Mirovina nema veze s politikom, niti mi patimo od ideologija jer mirovina nema ideologiju, rekao je Veselko Gabričević na konferenciji za novinare u Rijeci, piše Novilist.hr.

Inače, HSU nije skrivao da je naklonjen desnoj političkoj opciji, pogotovo otkako je Silvano Hrelja još 2021. kao član stranke sklopio sporazum s premijerom Andrejom Plenkovićem o ispunjavanju mirovinskih zahtjeva, zauzvrat mu osiguravši većinu. Stranka ga je izbacila tek dvije godine nakon toga iz članstva, a Hrelja je nastavio nizati uspjehe u ostvarivanju prava za umirovljenike kroz svoju saborsku poziciju.

Zalažu se za veće mirovine, ali i za pogodnosti za starije

Milivoj Špika (Umirovljenici zajedno) i Žarko Delač (HSU) u emisiji Treća dob | Snimak zaslona Youtube
Umirovljenici zajedno traže veće mirovine, HSU: Mirovine nisu srž svega

Da se vide s pobjednikom izbora nedavno je rekao glasnogovornik stranke Žarko Delač prilikom predstavljanja izbornog programa u HRT-ovoj emisiji Treća dob. Kao razlog je naveo da se jedino s dobitnicima izbora može nešto i ostvariti za umirovljenike, što je iz oporbe nemoguće.

– Zalagat ćemo se da umirovljenici dođu na prosjek EU mirovine koja iznosi 58 posto prosječne plaće, a da bismo to postigli, mirovina bi se svake godine morala povećavati najmanje od tri do pet posto u naredne četiri godine, rekao je Gabričević.

HSU se uz povećanje mirovine zalaže i za razne pogodnosti poput umirovljeničke kuhinje, umirovljeničke kartice te ugradnje liftova u u zgrade.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap