HSU dao podršku Vladi: ‘Nema nikog tko bi bio protiv donošenja novih mjera, ali…’

Milan Dalmacija
15. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

Predsjednik HSU-a Veselko Gabričević komentirao je novi paket mjera pomoći, ali i druge odluke Vlade koje se tiču umirovljenika. Dao je bezrezervnu podršku radu Vlade i naglasio da je ipak potrebno raditi na povećanju mirovina do 50 posto prosječne plaće.

Veselko Gabričević, predsjednik HSU-a | Foto: Mirovina.hr

Nakon što je Vlada obznanila sve mjere novog paketa pomoći građanima i gospodarstvu, svoje je reakcije na konferenciji za medije u srijedu iznio i predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika, Veselko Gabričević. Istaknuo je kako nema nikog tko bi bio protiv donošenja novih mjera, o kojima možete čitati ovdje, pa je tako i on ispred HSU-a dao podršku Vladi.

– Osobito pozdravljamo činjenicu kako se i limiti prema kojima se isplaćuje jednokratna naknada umirovljenicima povećavaju i tako se prati inflacija. Zadržavanje cijena energenata koji čine vrlo veliku stavku u svakom kućnom proračunu pokazatelj je empatije i pokazatelj kako su predstavnici vlade svjesni te činjenice. Nadalje izmjene u artiklima koji čine košaricu prehrambenih proizvoda sa zaštićenom cijenom ili čak i smanjenom dodatno potkrepljuju naš stav, poručio je.

Odbacivanje ranijih kriznih mjera

stariji siromastvo
Potrebna im je stalna pomoć: Tri umirovljenice otkrile koliko im (ne) znači novi dodatak

Komentirao je i ranije iznesene odluke Vlade koje se ne tiču paketa mjera pomoći, ali utječu na velik broj umirovljenika. Posebno je istaknuo ukidanje dodatnog zdravstvenog doprinosa, o kojem smo također pisali.

– Ponajviše od svega nas raduje da je vlada smogla hrabrosti i konačno ukinula namet na mirovine uveden 2009. godine kroz doprinos na zdravstveno osiguranje kao odgovor na krizu u društvu. Usporedbe radi tadašnja je situacija bila daleko bolja nego sadašnja, no ipak danas ne govorimo o nekim haračima, uvođenju antirecesijskih mjera, kriznim porezima ili nametanjima novih fiskalnih davanja. Upravo suprotno, država pomaže koliko joj to dopuštaju mogućnosti, ustvrdio je Gabričević.

Fokus i na reformu zdravstva

Kao još jedan razlog za podršku HSU-a Vladi, Gabričević je naveo povrat dijela oduzetih mirovina po posebnim propisima, o čemu je također bilo više riječi i u našim člancima. Ipak, nije zaboravio spomenuti kako ostaje još neriješenih pitanja, poput povećanja mirovina do razine od 50 posto prosječne plaće. Osvrnuo se i na mirovinsku reformu koja bi trebala biti predstavljena u Saboru u četvrtak.

– U našem je fokusu i reforma zdravstvenog sustava s obzirom na to da su umirovljenici najčešći korisnici bolničkog i zdravstvenog sustava. Pri tome pozdravljamo pilot projekt pokretanja obveznih sistematskih pregleda za osobe starije od 40 godina kao prilog zdravijoj naciji. Svjesni smo kako je zdravlje naših sugrađana ugroženo konzumiranjem jeftine i kvalitetom vrlo upitne hrane pa preventivni pregledi mogu donekle poboljšati ovakvu situaciju, zaključio je Gabričević.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap