HRT će umirovljenici Miljki ipak odobriti popust! Ima li nade i za druge umirovljenike?

Josip Mihaljević
22. rujna 2020.
Novosti
A- A+

HRT je nedavno umirovljenici Miljki Didulici (91) odbio dati popust na plaćanje pretplate, a pozvali su se na činjenicu da umirovljenica ne zadovoljava formalno pravne uvjete. Nakon pritiska javnosti i činjenice da su formalno pravni uvjeti posve arbitrarno određeni, promijenili su priču, a umirovljenica će moći ostvariti simboličan popust od 50% na plaćanje pretplate.

hrt prisavlje

Foto: Youtube screenshot

Jutarnji list prošloga je tjedna u centar pažnje stavio umirovljenicu Miljku Didulicu, ponosnu 91-godišnjakinju koja s mirovinom od 723 kune redovito podmiruje sva svoja dugovanja.

Jedno od tih dugovanja je i punih 80 kuna HRT-ove pretplate, iako u pravilima postoji mogućnost da umirovljenici s prihodima do 1.500 kuna plaćaju tek 50% iznosa pretplate. No, da bi umirovljenici to ostvarili, morali su biti u mirovini u listopadu 2015. godine i još su morali biti u HRT-ovoj evidenciji kao nositelji pretplate. Miljka prije pet godina to nije mogla biti jer je tada nositelj pretplate bio njen pokojni suprug, i tu se krije sva bizarnost HRT-ovog “popusta” za umirovljenike. Uvjeti su naprosto suludi, diskriminiraju ljude koji možda nisu bili nositelji pretplate, a taj popust ne mogu koristiti svi oni koji su u mirovinu otišli nakon 12. listopada 2015. godine.

Preokret, HRT će ipak omogućiti popust umirovljenici Miljki

Kako je HRT potvrdio Jutarnjem listu, umirovljenica će ipak moći dobiti popust na svoju pretplatu:

Sramota: Miljka (91) zbog birokracije za TV pretplatu daje čak 11 posto mirovine!

“Na adresi kućanstva u Sunji koju ste naveli u vašem upitu bio je evidentiran obveznik plaćanja mjesečne pristojbe dana 12. listopada 2015. godine, koji nije tražio oslobađanje u visini od 50 posto. Kako se sada za korištenje povlastice prijavio drugi član navedenog kućanstva u Sunji, odnosno umirovljenica koja ima mirovinu u visini do 1.500 kuna, u redovitom postupku, uz pribavu svih potrebnih dokaza, ona će ostvariti pravo na povlaštenu pristojbu iz Odluke, odnosno iznos pristojbe bit će joj umanjen za 50 posto”, poručili su s HRT-a.

Dobre vijesti su stigle i do Sunje, a nećakinja umirovljenice Miljke koja je pokrenula cijelu ovu priču iznimno je zadovoljna:

“Ništa od ovoga ne bi se dogodilo da nije bilo pomoći medija. Poslat ćemo HRT-u svu dokumentaciju i pričekati njihov pozitivni odgovor”, poručila je nećakinja Miljke Didulice.

A što ćemo sa svim drugim umirovljenicima?

HSU skupio preko 50 potpisa: Niža TV pretplata za umirovljenike ide u hitnu proceduru

Znači li to da će i svi drugi umirovljenici moći ostvariti slična prava? Ako su omogućili popust umirovljenici Miljki, što ih sprječava da omoguće istu stvar i drugim umirovljenicima s prihodima ispod 1.500 kuna koji možda također 12. listopada 2015. godine nisu bili u evidenciji kao platiše, ili možda tog datuma još nisu bili ni umirovljenici?

Bilo kako bilo, slučaj umirovljenice Miljke pokrenuo je prave promjene.

U slučaj se nedavno uključila i pučka pravobraniteljica Lora Vidović koja će od HRT-a tražiti detaljna objašnjenja. Silvano Hrelja skupio je 54 potpisa saborskih zastupnika svih boja te je poslao zahtjev da se razmotri odluka koja isključuje previše socijalno ugroženih građana iz mogućnosti manje pretplate.

A tu je još i zakonski prijedlog, također HSU-ov, koji bi u narednim tjednima trebao ići u hitnu saborsku proceduru. Ako i kada bi taj zakon prošao, umirovljenici s prihodima do 1.500 kuna (uključujući i umirovljenicu Miljku) bili bi u potpunosti oslobođeni od plaćanja HRT-ove pretplate, a svi oni s mirovinom do 2.340 kuna dobili bi popust od 50% na pretplatu.

Copy link
Powered by Social Snap