HSU skupio preko 50 potpisa: Niža TV pretplata za umirovljenike ide u hitnu proceduru

Josip Mihaljević
17. rujna 2020.
Novosti
A- A+

Jučer je Hrvatsku obišla vijest o 91-godišnjoj umirovljenici Miljki, koja s mirovinom od 723 kune za HRT pristojbu svakoga mjeseca mora izdvajati 80 kuna. HSU je danas u saborsku proceduru uputio zakon prema kojem bi oni s mirovinom do 1.500 kuna bili oslobođeni od plaćanja pretplate, a oni s mirovinom do 2.340 kuna bi plaćali 50% iznosa.

Silvano Hrelja (Snimak zaslona/FB)

Potaknuti slučajem 91-godišnje udovice Miljke kojoj nije odobreno smanjenje HRT pristojbe, HSU će kroz dva tjedna u hitnu proceduru uputiti Prijedlog zakona o dopuni Zakona o HRT-u. Za to su skupili više od 50 potpisa saborskih zastupnika iz različitih političkih opcija.

Podsjetimo, umirovljenica Miljka ima mirovinu od 723 kune, a HRT-u svakoga mjeseca mora plaćati punih 80 kuna. I to sve unatoč činjenici da je njen suprug, također umirovljenik s malom mirovinom, istu obvezu mogao plaćati s popustom od 50%. HRT-ov popust za umirovljenike podložan je posve arbitrarnim pravilima koja su donesena u 2015. godini.

“Dosad je više od 40 zastupnika svojim potpisom podržalo zahtjev da Nadzorni odbor HRT-a razmotri odluku iz listopada davne 2015. godine tako da se ubuduće prihodovni cenzus određuje na dan podnošenja zahtjeva i da pravo na smanjene pretplate nemaju samo umirovljenici nego svi građani s primanjima ispod utvrđenog cenzusa”, kažu iz HSU.

HSU predložio zakon i u prošlom sazivu, nikada nije došao na red

Sramota: Miljka (91) zbog birokracije za TV pretplatu daje čak 11 posto mirovine!

Hrvatska stranka umirovljenika sličan je prijedlog u proceduru uputila i u prošlom sazivu Sabora, ali nikada nije došao na dnevni red.

Nadzorni odbor HRT-a doista jest uveo popust za umirovljenike 2015. godine, ali je u njemu jedan potpuno nedorađen kriteriji, kojeg oni pravdaju time da ne dolazi do zlouporaba. Naime, popust od 50% na plaćanje pristojbe mogu ostvariti samo oni umirovljenici koji primaju mirovinu u visini do 1.500 kuna i koji su na dan donošenja Odluke evidentirani kao obveznici plaćanja mjesečne pristojbe. Iako je suprug gospođe Miljke imao pravo na taj popust, nakon njegove smrti njoj ga nisu odobrili jer ona u listopadu 2015. godine nije bila evidentirana kao obveznica plaćanja. Problem je kod svih umirovljenika koji su se umirovili nakon tog datuma:

“U Prijedlogu također ističemo da spomenuta Odluka Nadzornog odbora diskriminira sve umirovljenike koji su otišli u mirovinu nakon 12. listopada 2015. godine. Odluka diskriminira i na temelju dobi: između umirovljenika s niskim primanjima i ostalih građana s istim ili nižim primanjima”, napominju iz HSU.

Njihov prijedlog je sljedeći – umirovljenici s mirovinom do 1.500  kuna bili bi u potpunosti oslobođeni od plaćanja RTV pristojbe, a oni pretplatnici kojima mjesečni prihod nije veći od 2.340 kuna plaćali bi 50% pristojbe.

Manji troškovi – veće mirovine

silvano hrelja
HSU traži da se za umirovljenike smanji i potpuno ukine HRT pristojba!

Što više umirovljenik manje mora potrošiti na namete, više mu ostane u džepu. Tako bi s ovom odlukom umirovljenici s mirovinama nižim od 2.340 kuna umjesto 80, plaćali 40 kuna, dok oni s mirovinama ispod 1.500 kuna umjesto 80 ili 40 kuna ne bi plaćali ništa.

Ako uzmemo u obzir da je posljednje usklađivanje mirovina iznosilo tek 1,41 posto, i da je njime prosječna mirovina od 2.525 kuna rasla za tek 35 kuna – dobar dio umirovljenika bi kroz ovu mjeru zapravo mogao zaraditi veći “rast” mirovine nego što mu je donijelo usklađivanje. Tim više da je ljudima s mirovinom od 1.500 kuna posljednje usklađivanje iznosilo tek 21 kunu!

Naravno, ušteda bi se dogodila samo kod onih umirovljenika koji su već sada nositelji pretplate.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap