Hrelja: Oni koji me kritiziraju sutra će koristiti nova prava koja uvodimo u mirovinski sustav

Josip Mihaljević
21. lipnja 2021.
Novosti
A- A+

Silvano Hrelja (HSU) proteklih dana postao je glavna vijest u državi. Odlučio je prijeći na stranu vladajuće većine u Saboru, a od Vlade očekuje pregovore o najmanje sedam zakonskih prijedloga koje je u proteklom razdoblju iz oporbe neuspješno pokušao pogurati. Šanse da mu zakonski prijedlozi prođu i stupe na snagu sada su nikad veće, a mi smo ga pitali kako će izgledati suradnja s Plenkovićevom većinom.

Silvano Hrelja (Foto: Mirovina.hr)

Prije manje od godinu dana HSU-ov Silvano Hrelja na listi Restart koalicije osvojio je još jedan uzastopni saborski mandat. Prošloga tjedna se pak priklonio vladajućoj većini u Saboru zauzvrat za čvrsta obećanja o rješavanju brojnih umirovljeničkih problema.

Kapitalni projekt zasigurno će biti novi model obiteljskih mirovina, odnosno uvođenje mogućnosti nasljeđivanja mirovina preminulih partnera po uzoru na famozni europski model. Radi se o dugogodišnjoj želji, najčešće hrvatskih umirovljenica, koje sa šokom od smrti bračnog druga već idućeg mjeseca krenu tonuti ispod zone siromaštva.

Je li bolje da predlaže zakone kao papagaj ili da ih pokuša ostvariti?

Hrelja je vrlo vjerojatno u zadnjoj dionici parlamentarnog života. HSU bez sumnje osvaja manje glasova nego ranije, a Hrelja je rijetko kada imao priliku sudjelovati u vlasti. Šansa je došla s Milanovićevom Vladom, ali Hrvatska je tada bila u vjerojatno najgoroj recesiji i ministru financija nije padalo na pamet ispunjavati umirovljeničke želje.

Evo što sve piše u sporazumu kojeg je Hrelja sklopio s Plenkovićem!

Iz oporbe se ne može puno toga napraviti, što dokazuje i proteklih nekoliko godina HSU-a u parlamentu. Oni su predlagali razne zakonske prijedloge, no kada bi oni stigli na dnevni red Vlade, oni bi ih najčešće odbili i dali uputu većini u Saboru da glasaju protiv HSU-ovih prijedloga jednom kada dođu na dnevni red. U to smo se mogli uvjeriti i u ovom mandatu Vlade koja je najčešće rutinski odbijala bilo koji oporbeni prijedlog zakona.

“Ja mogu do besvijesti pisati zakone i dobivati odbijenice i od mog mandata i mog političkom angažmana, oni koji su me birali, neće imati ništa,” istaknuo je Hrelja na potpisivanju suradnje s Vladom.

Polazna točka pregovora bit će upravo HSU-ovi prijedlozi zakona

Sada pak postoji realna i opipljiva šansa da se na zakonskim prijedlozima krene raditi. Kako nam je rekao Hrelja, polazna točka svakog zakonskog prijedloga bit će upravo HSU-ovi prijedlozi. Pored obiteljskih mirovina, razgovarat će se o još minimalno šest tema: povećanje cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje na teret državnog proračuna, smanjenje ili ukidanje RTV pretplate za umirovljenike, majčinski dodatak na mirovinu koji bi vrijedio i za majke koje su umirovljene prije 1. siječnja 2019., zabrana ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, ukidanje penalizacije za najniže i dugogodišnje osiguranike koji su mirovinu ostvarili prije 2014. godine.

Ovih je 7 stvari za umirovljenike Hrelja do jučer tražio od Vlade! Hoće li ih sada dobiti?

“Polazna točka bit će zakonski prijedlozi koje smo slali u proceduru. Ja kao zastupnik nemam resurse da napravim procjenu učinaka predloženih zakona, ali za neke od njih ne bi trebalo biti problema. Primjerice, imamo zabranu ugovora o dosmrtnom uzdržavanju koja ne košta ništa, bolje uvjete za rad uz mirovinu koja također neće opteretiti proračun i slično. No, oko drugih stvari Vlada će napraviti procjenu učinaka i mi ćemo o detaljima pregovarati”, kazao je Hrelja za Mirovina.hr

“Baš me zanima hoće li oni što me pljuju iskoristiti nova prava koja uvodimo u mirovinski sustav”

Točne brojke, postotke povećanja i detalje ne može otkriti jer u konačnici do usvajanja zakona ima još puno posla. Primjerice, HSU traži da kod obiteljskih mirovina preživjeli partner može zadržati svoju i naslijediti 50 posto mirovine preminulog, ali taj je postotak vrlo optimističan. Pitamo ga hoće li možda biti riječi o strožim uvjetima za ostvarivanje prava, ali on to rezolutno odbija:

“Nema govora o tomu. Ja sigurno neću ukidati nečija prava kako bi nekom drugom dao veća. To se uostalom niti jednim slovom ne spominje u našim prijedlozima zakona. To neka rade kada mene više ne bude, ovo želim napraviti kako spada”, kaže Hrelja.

Pitamo ga kako komentira reakciju javnosti na sve što se izdogađalo proteklih dana. Ništa ga, kaže, nije iznenadilo:

Peđa Grbin o Hrelji: "Umjesto žetončića sada imamo hreljtončiće"

“Ja se samo pitam što je meni to trebalo? Da izučavam cijeli mirovinski sustav, da dobro upoznam sve njegove defekte i da predlažem rješenja koja će ispraviti nepravde. Sada kada su nadohvat ruke, pitam se hoće li oni što me kritiziraju i pljuju nekada sutra konzumirati ta ista prava? Ja mislim da hoće! Bilo je tako i u Milanovićevoj Vladi kada smo kao vlast podijelili svim umirovljenicima božićnice, samo je jedan čovjek u državi na Vladu poslao natrag 100 kuna”, zaključuje.

Hrelja: Oni koji me kritiziraju sutra će koristiti nova prava koja uvodimo u mirovinski sustav
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap