Ovih je 7 stvari za umirovljenike Hrelja do jučer tražio od Vlade! Hoće li ih sada dobiti?

Jasmina Grgurić Zanze
19. lipnja 2021.
Novosti
A- A+

Silvano Hrelja posljednjih je godina vrlo aktivan u predlaganju zakonskih rješenja koja bi poboljšala život umirovljenika u Hrvatskoj. No, sve je ostalo samo na prijedlozima HSU-ova saborskog zastupnika iz redova oporbe. Sada su stvari ipak drugačije, jer se priklonio većini pa je za očekivati da će sve što je tražio do kraja mandata i dobiti. Ili barem većinu. Ovo je svih sedam Hreljinih prijedloga zakona za umirovljenike.

Silvano Hrelja (Foto: Mirovina.hr)

Prelaskom u redove HDZ-ove većine, HSU-ov Silvano Hrelja zasad je izborio tek nešto brže povećanje obiteljskih mirovina od onoga što je Plenković već i ranije obećao, tako da će se to sada dogoditi najkasnije do 1. siječnja 2023. godine. Ostali sporazumom o suradnji postignuti dogovori tiču se općenitog boljeg položaja života umirovljenika.

No, Hrelja ima vrlo konkretne prijedloge zakona koje traži već godinama i bilo bi glupo da sada od njih odustane. Uostalom, i Vlada se obvezala da će “uvažavati prijedloge zakonskih rješenja zastupnika Hrelje”. A sve s ciljem daljnjeg unaprjeđivanja prava, posebno u području mirovinske politike, socijalne politike i zdravstva.

Upravo se na tim poljima i nalaze dosad neostvareni Hreljini prijedlozi zakona u Saboru, a logika kaže da bi sada trebao dobiti sve što je tražio za umirovljenike. Ovo je svih njih sedam.

Veći cenzusi za dopunsko zdravstveno osiguranje

Izmjenom Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju traži da se prihodovni cenzus za ostvarivanje police dopunskog na teret proračuna podigne na 2.000 kuna mjesečno po članu obitelji, odnosno 2.500 kuna za samca.

Smanjenje ili ukidanje RTV pretplate

Hrelja predlaže da se po jednakom cenzusu kao i za besplatno dopunsko, RTV pretplata umanji za 50 posto onima koji po članu kućanstva imaju 2.000 kuna mjesečno, odnosno 2.500 kuna za samca. Također, dopunom Zakona o HRT-u traži i da se svi oni s prihodima do 1.500 kuna po članu u cijelosti oslobode plaćanja pretplate.

Obiteljski dodatak na mirovinu

Prijedlog da udovica uz svoju osobnu mirovinu može ostvariti i dodatak od mirovine pokojnog bračnog partnera.

Povećanje obiteljskih mirovina sa 70 na 80 posto

Izmjenama Zakona o mirovinskog osiguranju, Hrelja traži da korisnici obiteljske mirovine mogu naslijediti 80 umjesto dosadašnjih 70 posto mirovine preminulog bračnog druga, čime bi se ublažilo siromaštvo starijih, posebno žena.

Majčinski dodatak za sve majke

Pravo na dodatnih šest mjeseci staža po djetetu ostvarile su samo one majke umirovljenje nakon 1. siječnja 2019. godine od kada je reformom uvedena ova mjera. Hrelja traži da se jednaki dodatak prizna svim umirovljenicima, odnosno onima koje su u mirovinu otišle i ranije.

Bez penalizacije za najniže i dugogodišnje osiguranike

Korisnici prijevremene starosne mirovine koji su u nju otišli prije 31. prosinca 2013., a imali su 60 godina života i 41 godinu staža i dalje su penalizirani. Dopunama ZOMO-a Hrelja traži da im se ukine penalizacija, jer su diskriminirani u odnosu na one koji su u istu mirovinu otišli samo nekoliko dana kasnije. Traži i ukidanje penalizacije najnižih prijevremenih starosnih mirovina.

Zabrana ugovora o dosmrtnom uzdržavanju

Izmjenama i dopunama Zakona o obveznim odnosima Silvano Hrelja traži ukidanje ugovora o dosmrtnom uzdržavanju koji se u praksi zloupotrebljava na štetu primatelja uzdržavanja.

Copy link
Powered by Social Snap