Evo što sve piše u sporazumu kojeg je Hrelja sklopio s Plenkovićem!

Jasmina Grgurić Zanze
19. lipnja 2021.
Novosti
A- A+

HSU-ov Silvano Hrelja jučer je s premijerom Andrejom Plenkovićem potpisao Protokol o razumijevanju i suradnji koji je HDZ-u podebljao većinu do kraja mandata, a saborskom zastupniku donio, izuzev nešto bržeg uvođenja ionako već planiranog novog modela obiteljskih mirovina, tek uopćena obećanja o boljem položaju umirovljenika Hrvatske. Evo što piše!

Andrej Plenković i Silvano Hrelja u Saboru (Snimak zaslona)

Silvano Hrelja do jučer je bio oporba u redovima SDP-a, a onda je glasovao za HDZ-ov rebalans proračuna. Sve to, kaže, u interesu umirovljenika, iako njegov 77. glas uopće nije bio ključan, s obzirom da je onaj 76. dala Čačićeva reformistica Natalija Martinčević. No, za svaki slučaj kako bi se podebljala većina, saborski zastupnik HSU-a sklopio je sporazum s Andrejom Plenkovićem, ističući kako on to ne radi zbog sebe, nego zbog većih prava starijih građana u Hrvatskoj.

Obiteljske mirovine kao jedina konkretna stvar

Sadržaj potpisanog sporazuma zapravo je vrlo jednostavan i općenit. Jedino konkretno što donosi jest novi model većih obiteljskih mirovina s primjenom do 1. siječnja 2023. godine. Redefinirali model utvrdit će se do kraja ove godine, a novi zakon donijeti do sredine slijedeće.

Ostale stavke vrlo su načelne, poput fraza “jačanja položaja umirovljeničke populacije, zaštite osoba starije životne dobi, unaprjeđenja prava”… No, kako i kojih točno, nije poznato.

silvano hrelja
Hrelja: "Muž i žena zajedno imaju 5 tisuća kuna i kada muž umre, ona ostane na 2.100"

Protokol o razumijevanju i suradnji podrazumijeva projektnu potporu Hrelje vladajućoj većini, odnosno njegovu  podršku strateških politika i prijedloga Vlade upućenih Saboru te potporu članovima Vlade u Saboru do kraja ovog mandata.

Suradnja i Hreljina podrška može ipak izostati u jednom slučaju, a to su svjetonazorska pitanja u kojima se dva naizgled nespojiva partnera “smiju” razilaziti.

Nešto konkretnije, navodi se da će Silvano Hrelja surađivati s vladajućima u strateškim politikama Vlade, a koje se odnose na gospodarsku i financijsku stabilnost Hrvatske, poštivanje načela pravednosti, jednakosti i društvene solidarnosti te ostvarivanje strateških ciljeva, kao što su ulazak u Schengenski prostor i europodručje.

Smanjenje siromaštva i bolji život umirovljenika

Uz oporavak gospodarske aktivnosti, očuvanje radnih mjesta i socijalnu sigurnost, suradnja Vlade i zastupnika Hrelje posebno će se odnositi na daljnje jačanje položaja umirovljeničke populacije, zaštitu osoba starije životne dobi te osoba s invaliditetom, u cilju podizanja kvalitete života i standarda, smanjenja siromaštva i podupiranja njihove socijalne uključenosti.

Plenković otkrio detalje suradnje s Hreljom: Veće obiteljske mirovine od 1. siječnja 2023.!

Protokol je sklopljen vodeći računa o temeljnom načelu obveznog mirovinskog osiguranja generacijske solidarnosti, načelu uzajamnosti, kao i zajedničkoj želji za redefiniranje modela obiteljske mirovine za zatečene i buduće korisnike obiteljske mirovine kroz prijedloge zakonskih izmjena koje će se uputiti Hrvatskome saboru.

Navodi se da će stranke Protokola kontinuirano surađivati s ciljem daljnjeg unaprjeđivanja prava, posebno u području mirovinske politike, socijalne politike i zdravstva, uvažavajući prijedloge zakonskih rješenja zastupnika Hrelje.

 

 

Evo što sve piše u sporazumu kojeg je Hrelja sklopio s Plenkovićem!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap