Hrelja ima pouzdanu informaciju da će dopunsko zdravstveno poskupjeti i biti privatizirano

Jasmina Grgurić Zanze
10. prosinca 2019.
Novosti
A- A+

Ostvarivanje prava na besplatnu policu dopunskog zdravstvenog osiguranja za građane slabijeg imovinskog stanja, među kojima su i brojni umirovljenici, više nije samo pitanje cenzusa koji se nije podizao posljednjih 15 godina. Tako ni peticija Hrvatske stranke umirovljenika ne ide samo u tom pravcu, nego i protiv poskupljenja do kojeg bi trebalo doći iduće godine. Osim što su brojni stariji građani izgubili besplatno dopunsko, novi udarac na njihov džep bila bi i skuplja polica!

silvano hrelja

Silvano Hrelja Foto: Mirovina.hr

Pritisak na Vladu da poveća cenzus za ostvarivanje prava na besplatnu policu dopunskog zdravstvenog osiguranja, čime bi se ispravila nepravda prema tisućama umirovljenika koji su to pravo izgubili zbog usklađivanja mirovina, događa se iz dva pravca. Iz Sindikata umirovljenika održali su već niz malih prosvjeda i sastanaka s predstavnicima ministarstava na ovu temu, a konačni dogovor trebali bi postići ovoga tjedna na sastanku predsjednice SUH-a Jasne A. Petrović i premijera Andreja Plenkovića.

Razjedinjene inicijative s razjedinjenim cenzusima

S druge strane, gotovo već mjesec dana Hrvatska stranka umirovljenika skuplja potpise na peticiju usmjerenu ne samo k povećanju cenzusa, nego i protiv poskupljenja police. Kada bi se cenzus povećao tek za simbolički iznos, nepravda bi bila ispravljena tek manjem broju umirovljenika, dok bi svi ostali stariji i siromašni građani i dalje plaćali policu i to po svemu sudeći – skuplje nego do sada!

Razlika između nepotrebno razjedinjenih inicijativa SUH-a i HSU-a za istu stvar jest i u iznosima traženog povećanja. Iz Sindikata umirovljenika pristaju na ponuđeno kompromisno rješenje koje je znatno manje od traženog cenzusa u visini linije siromaštva od 2.485 kuna za samca. Sadašnji cenzus za samca je 1.939 kuna, a HSU prijedlogom zakona u Saboru i peticijom traži da se on podigne na 2.340 kuna. Kada je riječ o višečlanom kućanstvu, traže povećanje cenzusa sa 1.516 kuna na 1.830 kuna. Sindikatu umirovljenika neformalno je ponuđeno povećanje na samo 2.000 kuna, no još ništa nije službeno.

Granica od 2.000 kuna nipošto nije dovoljna

Logika kaže da su trebali ići sa zajedničkom visinom cenzusa i zajedničkim pritiskom, jer se ovako otvara prostor za slabije ponude koje će predstavljati jednako tako slabije rješenje nalik cjenkanju na tržnici, pri čemu će opet ispaštati umirovljenici s malim mirovinama. Ako ih se što više može, i to posve zasluženo, osloboditi plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja, zašto ne?

silvano hrelja
Umirovljenici spremni autobusima dolaziti premijeru Plenkoviću pod prozor

Da granica od sramotno ponuđenih 2.000 kuna za samca nipošto nije dovoljna govori već i podatak da oko 220 tisuća umirovljenika živi samo u obiteljskoj mirovini koja u prosjeku iznosi 2.053 kune. Dakle, s takvim cenzusom zaobišlo bi se jednu od najugroženijih kategorija.

Sindikat umirovljenika tri je mala prosvjeda na Markovu trgu već održao, a prestali su jer je ministar rada i mirovinskog sustava, Josip Aladrović obećao povećati cenzus. No, još ništa od toga. S druge strane, nove prosvjede najavljuje Hrvatska stranka umirovljenika koja Plenkoviću prijeti s autobusima umirovljenika pod njegovim prozorima.

Dopunsko u rukama privatnika bez kontrole

“Do 19. prosinca prikupljamo potpise kako bismo preventivno djelovali jer stvari ne idu u dobrom smjeru. Naš predsjednik Silvano Hrelja ima pouzdane dojave ne samo o novom cjeniku dopunskog, već i o namjeri da se ono iz HZZO-a kao državne institucije prepusti privatnim osiguravateljskim tvrtkama. To bi bilo pogubno za naše umirovljenike, jer tada više ne bismo mogli utjecati na privatnike koji bi slobodno formirali cijenu polica dopunskog na tržištu” – upozorila je uz potrebu povećanja cenzusa za Dubrovački vjesnik Olga Muratti iz dubrovačkog HSU-a.

Posljednjih 15 godina otkako se cenzus nije mijenjao oko 260 tisuća građana izubilo je pravo na besplatnu policu, a oko 10.000 umirovljenika počelo ju je plaćati samo unazad godinu dana zbog simboličkog povećanja mirovina redovnim usklađivanjem kojim su za svega par kuna prekoračili cenzus. Umjesto veće mirovine time su dobili novi trošak od 70 kuna mjesečno, koji Vlada sada namjerava i – dodatno povećati.

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap