Hoće li biti prosvjeda 1. listopada? Oglasili su se SUH i MUH, evo što kažu o tome

Milan Dalmacija
18. rujna 2023.
Novosti
A- A+

Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske ističu kako su pred Vladu postavili ukupno šest zahtjeva, od kojih traže usvajanje najmanje dva. Ako se to ne dogodi, spremni su organizirati prosvjed, no on neće biti 1. listopada. Taj datum je spomenuo Lazar Grujić iz platforme Umirovljenici zajedno. Stoga je pitanje tko će, kada i gdje izvesti umirovljenike na ulice.

Jasna A. Petrović (Mirovina.hr) Višnja Fortuna (snimak zaslona HRT)

Velika se prašina podigla tijekom ljeta kad je politički koordinator platforme Umirovljenici zajedno, Lazar Grujić najavio prosvjed umirovljenika. Tad je rekao kako bi se on trebao održati 1. listopada, na Međunarodni dan starijih osoba. No, kako se taj datum bliži, sve je manje govora o prosvjedu.

Tišinu su odlučili razbiti u Sindikatu i Matici umirovljenika Hrvatske zajedničkim pismom u kojem tvrde da oni nisu sazivači prosvjeda 1. listopada. Podsjećaju kako su na sjednici Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe iznijeli nekoliko važnih zahtjeva, čije rješavanje ubrzo očekuju.

Umirovljenici i vladajući bez dijaloga u ključnim pitanjima: 'Nemojte vi sad nama mijenjati matematiku...'

– Umirovljeničke udruge Sindikat i Matica umirovljenika su 4. rujna na Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe iznijele četiri glavna zahtjeva i dva za nastavak pregovora, a cilj kojih je poboljšanje položaja umirovljenika. O ta se četiri zahtjeva (promjena modela usklađivanja mirovina na stopostotni indeks rasta povoljnijeg faktora – plaća ili inflacije; uvođenje trajnog dodatka kao oblika 13. mirovine; ukidanje penalizacije za prijevremene umirovljenike navršavanjem 65 godina; priznavanje prava na dodani staž od šest mjeseci po djetetu svim umirovljenicama), kao i otvaranju novih dvaju zahtjeva (ukidanje poreza na mirovine; vraćanje instituta minimalne mirovine) pregovara i vode se različite varijante izračuna.

Dio umirovljenika je predstavljanje antiinflatornih mjera Vlade RH, u kojima se dio odnosi i na šesti jednokratni dodatak umirovljenicima do najviše 700 eura mirovine, doživio kao konačni rezultat pregovora umirovljeničkih udruga, iako to nije točno. SUH i MUH su se protivile takvom izračunu dodatka, smatrajući da treba uvesti dodatak za sve umirovljenike, koji će k tome ući u izračun mirovine, ali njihov prijedlog je zaobiđen. Umirovljeničke udruge su pozdravile zadržavanje niskih cijena plina i struje, kao i povećanje broja proizvoda kojima će Vlada ograničiti cijene, pišu SUH i MUH u svom pismu.

Usvajanje zahtjeva ili prosvjed

Ističu kako su najavili mogućnost održavanja umirovljeničkih prosvjeda, ako se u što kraćem vremenu ne usvoje barem dva od svih njihovih zahtjeva. No, kako se iz Vlade još o tome nisu izjasnili, a postoji mogućnost da bi to moglo biti ispunjeno, o čemu smo pisali ovdje, upozoravaju da iza prosvjeda najavljenog za 1. listopad stoji platforma Umirovljenici zajedno.

Grujić otkrio kad će se održati prosvjed umirovljenika: 'Na Vladi je hoće li se dogovarati ili ćemo na trgove'

– Platforma Umirovljenici zajedno je odvojeno najavila da će se na Međunarodni dan starijih osoba 1. listopada održati prosvjedi umirovljenika, bez da je jasno tko to saziva i gdje se to održava, tako da se stvara dojam kako umirovljeničke udruge zajedno s nekim političkim opcijama zajednički djeluju, pregovaraju s Ministarstvom i spremaju prosvjede. To naprosto nije točno. SUH i MUH su umirovljeničke udruge koje imaju svojih šest predstavnika u Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe, a pregovore vode putem socijalnog dijaloga i kao savjetodavno tijelo Vlade, te su članovi različitih radnih skupina za izmjene raznih zakona koji se odnose na umirovljenike i stariju populaciju. Umirovljeničke udruge nikako ne vode političke kampanje za izbore u Hrvatski sabor niti ograničavaju pravo svojih članova da biraju i budu izabrani u bilo koju stranku, navode predstavnici dviju najvećih umirovljeničkih udruga u Hrvatskoj.

Tko je uz koga, a tko nije?

Ipak, u kakofoniji umirovljeničkih zahtjeva koji pristižu sa svih strana, treba razlučiti još jednu stvar. Platformu Umirovljenici zajedno čini sedam stranaka uglavnom umirovljeničkog predznaka te Savez umirovljeničkih zajednica (SUZA) koji okuplja 80-ak umirovljeničkih udruga diljem Hrvatske. To su ujedno i potpisnici program Zajedno smo jači (ZSJ). SUH i MUH su dali samo načelnu podršku umirovljeničkim zahtjevima, pogotovo u dijelu u kojem imaju usuglašene stavove, no zajednički program – nisu potpisali. Tako se niti ne mogu smatrati formalnim dijelom platforme Umirovljenici zajedno.

– Kad je riječ o mogućnosti organizacije prosvjeda, čelnice obje udruge su više puta najavile u medijima kako u slučaju da se ne povećaju mirovine i unaprijede prava starijih osoba, a nastavno na započete pregovore preko Nacionalnog vijeća, ostaje opcija organiziranja prosvjeda umirovljenika. Loptica je, dakle, na strani Vlade i očekuju se skori odgovori, zaključuju iz SUH-a i MUH-a.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap