Pomak u pregovorima o 13. mirovini: Dobit će je svi umirovljenici, ali ostaje nekoliko nepoznanica

Milan Dalmacija
5. rujna 2023.
Mirovine
A- A+

Učinjen je pomak po pitanju isplate 13. mirovine. Na sjednici Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe definirano je kako će svi umirovljenici dobiti još jednu isplatu. No, ostaju pitanja kada i u kojem iznosu?

Zbrajanje centi koji se nalaze na novčanica eura

Promjena iznosa nacionalne naknade | Foto: mirovina.hr

Umirovljeničke udruge već dulje vrijeme traže uvođenje 13. mirovine kako bi se barem malo popravio standard starijih osoba u Hrvatskoj. Jedan prihod više u godini dana mnogima bi značio puno, što su pokazali i rezultati naše ankete s početka lipnja, kad se kampanja za njeno uvođenje zahuktala.

Rezultati te kampanje sumirani su na sjednici Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, održanoj 4. rujna. Kako nam je otkrila članica Vijeća i predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jasna Petrović, vladajući su prihvatili zahtjev o isplati 13. mirovine, samo još treba vidjeti kada i u kojem obliku.

Zbrajanje centi koji se nalaze na novčanica eura
Jednokratni dodatak ili 13. mirovina? Objavljen pregled prakse, neke europske države isplaćuju i više od 13 mirovina

– Nema više dodataka, svi moraju dobiti varijantu 13. mirovine. Ovi dodaci nisu donijeli ništa i to je čisto druga priča. Imamo 12 zemalja koje imaju zakonom definiranu 13. mirovinu, imamo dvije koje imaju 13. i 14. mirovinu i puno zemalja koje imaju neke druge varijante bonifikacije za starije osobe. To je isto neka vrsta 13. mirovine, recimo da se dio isplaćuje svaki mjesec, itd., objasnila je Petrović.

Premijer Andrej Plenković najavio je kako će predstaviti novi paket mjera protiv inflacije, posebno naglašavajući umirovljenike. Je li to možda znak da priprema isplatu 13. mirovine umjesto već uobičajenih jednokratnih dodataka, doznat ćemo 14. rujna.

Različiti modeli isplate

Neke natruhe kako bi trebala izgledati 13. mirovina već znamo. Dakle, ona će biti isplaćena svima. Moguće je da svi dobiju iznos svoje mirovine ili neki zakonom propisani fiksni iznos, možda i uz prihodovne cenzuse, no to sve tek treba biti definirano.

Primjerice, Slovenija umjesto 13. mirovine ima godišnji dodatak koji je ove godine iznosio između 145 i 455 eura, o čemu smo također pisali. U Danskoj, recimo, umirovljenici svakog siječnja dobiju poseban, zakonom propisan ček s fiksnim iznosom koji se svake godine usklađuje sa stopom inflacije. Brojne druge europske države u većoj ili manjoj mjeri propisuju 13. mirovinu, a kod nekih se, s obzirom na termin isplate, smatraju božićnicama.

No, bitno je naglasiti kako Hrvatska ovime izlazi iz društva zemalja koje voli navoditi kao uzore, iako one po pitanju 13. mirovina to nisu. Naime, Njemačka, Nizozemska i Francuska nemaju 13. mirovinu, niti bilo kakav sličan model financijskog osiguravanja umirovljenika.

Čeka li se pogodan trenutak?

Kad će 13. mirovina konačno biti isplaćena hrvatskim umirovljenicima, ovisi o političkoj volji. Moguće je da će to biti svojevrsna božićnica, što je također davni zahtjev umirovljeničkih udruga i stranaka. Naravno, treba vidjeti hoće li Vlada, odnosno Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike uz izmjene u drugom i trećem stupu, o kojima smo pisali ovdje, pogurati i izmjene u prvom stupu, tako da i one stupe na snagu 1. siječnja 2024. godine.

Vreća obećanja i 13. mirovine: Kako vlade u srednjoj i istočnoj Europi koriste umirovljenike za ostanak na vlasti

Pitanje je i hoće li 13. mirovina biti definirana unutar Zakona o mirovinskom osiguranju ili, pak, posebnim zakonom, odnosno podzakonskim aktom. Uz to, država bi u skorije vrijeme trebala dati odgovor na pitanje hoće li 13. mirovine podlijegati porezu na dohodak ili će biti svrstane u skupinu neoporezivih pitanja.

Naravno, postoji i mogućnost da su 13. mirovine zapravo alat za svojevrsno kontroliranje populacije, iako bi one, doznaje se, bile trajno uvedene. Nalazimo se u vrlo osjetljivom razdoblju uoči tri izborna ciklusa pa svaku najavu bilo kakve mjere treba uzeti s dozom opreza. Uostalom, vlasti brojnih zemalja, poput Češke, Slovačke, Mađarske i Poljske rado pribjegavaju širenju novčanih izdataka kako bi mobilizirale svoje umirovljeničke populacije na izborima, o čemu smo također već pisali.

Iako predsjednica SUH-a Jasna Petrović tvrdi da je na Nacionalnom vijeću po tom pitanju praktički sve ispregovarano, ostalo je još puno upitnika. Oko 1,2 milijuna umirovljenika očekuje da će ti upitnici uskoro nestati.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap