HDZ-ovi koalicijski partneri polako odustaju od mirovinske reforme, daju podršku sindikatima

Josip Mihaljević
6. svibnja 2019.
Novosti
A- A+

Nekako je logično bilo da će opozicija podržati sindikalni referendum protiv HDZ-ove reforme. Malo manje logično bila je SDP-ova podrška, budući da su oni prije samo pet godina uveli rad do 67 godina. U isto vrijeme, koalicijski partneri HDZ-a okreću se od vlasti i daju podršku referendumskoj inicijativi. A pomogli su je izglasati u Saboru.

milorad pupovac

Foto: Milorad Pupovac | Youtube screenshot

Koalicijski partneri HDZ-a u parlamentu okrenuli su leđa i sada odjednom nisu za odlazak u mirovinu sa 67 godina starosti. Nijedan od HDZ-ovih koalicijskih partnera ne podržava njihovu poltiku mirovinskog sustava, dok ju recimo SDSS otvoreno kritizira i daje podršku sindikalnom referendumu, donosi tiskano izdanje Jutarnjeg lista.

“Treba podržati sve koji se bore protiv kontinuiranog smanjenja socijalnih prava radnog ovisnog stanovništva te poteza koji ne doprinose povećanju zaposlenosti, porastu plaća ni mirovina, nego idu samo na to da se smanjuje cijena rada i troškovi za mirovine”, kazao je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

Podržali mirovinsku u saboru, sad su protiv nje

mmirovinska reforma
[UŽIVO] Mirovinska reforma upravo izglasana s vrlo tankom većinom!

Zanimljivo, kada je refroma krajem prošle godine prolazila kroz saborsku proceduru, Milorad Pupovac se nije pojavio na glasanju. A njegovi kolege iz SDSS-a, Boris Milošević i Dragana Jeckov, podržali su reformu. Bez njihove dvije ruke ‘ZA’, HDZ ne bi niti imao većinu za izglasavanje reforme jer je ona izglasana sa 77 glasova.

Ni 365 Stranka rada i solidarnosti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića ne podržava rješenje vladajućih za mirovinski sustav.

“Rješe nije u pomicanju na 67 godina za odlazak u mirovinu, nego u većem gospodarskom rastu, koji je sada najniži u Europi, zadržavanju 65 godina za odlazak u mirovinu, s mogućnošću za dobrovoljni produžetak do 70. godine”, poručuju iz Bandićeve stranke.

I oni su se predomislili u samo nekoliko mjeseci od kada je reforma izglasana. Članovi kluba zastupnika BM365 Vladimir Bilek, Veljko Kajtazi, Ermina Lekaj-Prljaskaj, Ivica Mišić, Milanka Opačić, Marija Puh i Kažimir Varda glasali su ‘ZA’, dok je jedini član kluba koji se protivio mirovinskoj reformi bio Zdravko Ronko.

Protiv sindikata – HDZ i Pametno

Reklame o mirovinskoj reformi i radu do 67 koštaju preko dva milijuna kuna?

HDZ je, očekivano, protiv referendumske inicijative i trenutno provode “informativnu kampanju” u kojoj građane žele informirati zašto je referendumska inicijativa loša. Nije isključena opcija ni da će nakon što se potpisi prikupe, referendumsko pitanje poslati na Ustavni sud koji bi tada mogao čitavu priču proglasiti nezakonitom.

Neizgledan kandidat za naći se u istom taboru kao i HDZ je stranka Pametno. Oni smatraju kako su najsnažniji generatori održivosti javnog mirovinskog sustava rast stope zapošljavanja i što dulji radni vijek. Osim toga, zalažu se i za reviziju mirovina po posebnim propisima, što ne možemo reći i za HDZ:

“U tom smislu podržavamo smanjenje prava na prijevremene mirovine i mirovine po povoljnijm uvjetima i različitim osnovama. Posebice se zalažemo za revidiranje uvjeta i kriterija za tzv. povlaštene mirovine, kako bismo krenuli dokidati velike razlike između mirovina zarađenih u punom radnom vijeku i mirovina stečenih po povlaštenim uvjetima.

Pitanja koja je sindikat postavio jesu relevantna za diskusiju, ali ne kao referendumska inicijativa i posebice ne u vrijeme izbora”, smatraju iz stranke Pametno.

HDZ-ovi koalicijski partneri polako odustaju od mirovinske reforme, daju podršku sindikatima
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap