[UŽIVO] Mirovinska reforma upravo izglasana s vrlo tankom većinom!

Josip Mihaljević
7. prosinca 2018.
Novosti
A- A+

Nešto iza 12 sati, u Saboru je započelo glasanje. Između ostalih prijedloga zakona, glasalo se o mirovinskoj reformi (šest zakona) i o amandmanima na reformu. Vladajući su odbili sve amandmane oporbe, a u jednom trenutku nastao je kaos.

mmirovinska reforma

Foto: Glasanje o Zakonu o mirovinskom osiguranju | Youtube screenshot

Prije izglašavanja samih zakona, zastupnici su glasali o amandmanima. Redom su prijedlozi oporbe padali, a radi se o više od 32 amandmana. U jednom trenutku zastupnici su ih čak počeli povlačiti, videći gdje to sve vodi – a predsjedavajući Jandroković im je dao da obrazlože zašto.

Nakon što je predsjednik SDP-a Davor Bernardić svoje obrazlaganje povlačenja amandmana iskoristio za kratak politički govor, Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je zastupnicima onemogućio obrazlaganje povlačenja, napominjući kako se radi o zlouporabi saborskog poslovnika.

Nakon toga, oporba je odbila glasovati o sljedećem amandmanu, nakon čega je srušen kvorum. Uslijedila je stanka od 10 minuta.

NOVO: 

“Ovo parlamentarno nasilje mora prestati”, rekao je Gordan Maras nakon stanke, upozoravajući Gordana Jandrokovića kako krši poslovnik jer ne dopušta zastupnicima da obrazlože zašto odustaju od amandmana.

Ponovno su provjerili koji je kvorum, a bivši zastupnici SDP-a su “pomogli” vladajućima – 78 zastupnika.

Oporba govori da se prikaže prošlo glasovanje, što je predsjedavajući tri puta odbio.

Nastavlja se s odbijanjem amandmana – oproba odbija sudjelovati u glasanju, a kvorum drže bivši članovi SDP-a – Milanka Opačić i Mario Habek.

Počelo je glasanje o konačnim prijedlozima zakona koji čine mirovinsku reformu – prihvaćaju se s vrlom tankom većinom od 77 glasova!

Arsen Bauk je predložio da se zastupnici s ‘lijeve’ strane koji drže kvorum premjeste na desnu stranu jer “zagađuju prostor”.

Jednako kao i Zakon o mirovinskom osigranju, Sabor je prihvatio i drugih pet zakona koji čine mirovinsku reformu. Zastupnici oporbe nisu sudjelovali u glasanju, a zastupnici Mosta su napustili sjednicu nazivajući je “sramotnom trgovinom”. Gordan Maras je izjavio kako su zastupnici koji drže kvorum kupljeni novcem zagrebačkih poreznih obvezniika i da im je jedina zadaća podržavati Vladu Andreja Plenkovića.

Milanka Opačić je izjavila kako ona se ona ne može “kupiti” te kako je u Saboru da glasa za dobre projekte. Zastupnici HDZ-a su joj zapljeskali.