HDZ-ov program: “Povećat ćemo mirovine za najmanje 10 posto”

Josip Mihaljević
9. lipnja 2020.
Novosti
A- A+

Vodstvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) danas je u 13 sati predstavilo izborni program ‘Sigurna Hrvatska’. Što se tiče umirovljenika, obećavaju rast mirovina od najmanje 10 posto, pravedniji izračun obiteljske mirovine i nove smještajne kapacitete u domovima za starije.

HDZ program

Ilustracija: Mirovina.hr/Pixabay

HDZ je na tridesetak stranica objavio svoj program “Sigurna Hrvatska” s kojim će Andrej Plenković od građana tražiti drugi uzastopni mandat na parlamentarnim izborima 5. srpnja.

Analiziramo što su ovoga puta smislili po pitanju siromaštva, umirovljenika i mirovinskog sustava.

Program se temelji na pet točaka:

  • Socijalna osjetljivost (Zdrava, solidarna i pravedna Hrvatska)
  • Perspektivna budućnost (Konkurentna, vitalna i obrazovana Hrvatska)
  • Ekonomska suverenost (Samodostatna, održiva i zelena Hrvatska)
  • Osnažena državnost (Učinkovita, otporna i digitalna Hrvatska)
  • Globalna prepoznatljivost (Ponosna, sigurna i utjecajna Hrvatska)

Dio o socijalnoj osjetljivosti mogao bi zainteresirati umirovljenike:

“Krize s kojima se Hrvatska u posljednje vrijeme suočila dodatno su ukazale na potrebu jačanja zdravstvenog sustava, ali i uloge države u očuvanju radnih mjesta, mirovina i socijalnih naknada, u borbi protiv siromaštva kako bi se uspostavila socijalna sigurnosna mreža koja će osigurati da nitko ne ostane postrani.

Vođeni načelom kršćanske solidarnosti prema svakom čovjeku, ali i s osobitom brigom za osobe s invaliditetom, starije osobe, blokirane i osobe u riziku od siromaštva, u ishodištu svih naših politika uvijek će biti ljudi i podizanje njihova životnog standarda”, piše u programu “Sigurna Hrvatska”.

Za umirovljenike – rast mirovina od najmanje 10 posto

No, to su samo riječi, idemo vidjeti koji su konkretni planovi za umirovljenike i mirovinski sustav.

miroslav škoro
Zavirili smo u Škorin program: Mirovinski sustav je začarani krug, treba nam ozbiljna reforma

Među deset prioriteta spominju sektor zdravstva i mirovina. Upravo se tu krije obećanje o rastu mirovina od najmanje 10 posto.

“Uložit ćemo 3 milijarde kuna u modernizaciju zdravstvenog sustava i zdravstvenu skrb, sagraditi Nacionalnu dječju bolnicu u Zagrebu i revitalizirati Imunološki zavod. Za dostojanstvenu starost našim ćemo umirovljenicima povećati mirovine za najmanje 10%”, stoji u programu.

Koliko bi prosječan umirovljenik s ovih 10 posto mogao zaraditi u sljedeće četiri godine? U ovom trenutku prosječna mirovina iznosi 2.525 kuna. Kada bi odmah skočila za deset posto, radi se o rastu od 252 kune.

“Pravednija” obiteljska mirovina, naknada za socijalu ide na 1.500 kuna

davor bernardić
Restart koalicija predstavila program: Krcat je obećanjima za umirovljenike!

Pored povećanja mirovina od najmanje deset posto za dostojanstvenu starost umirovljenika, u programu piše da će korisnicima obiteljske mirovine “omogućiti pravedniji način izračuna mirovine.”

Također, spominju podizanje naknade za socijalno ugroženog pojedinca sa 800 na 1.500 kuna i donijet će novu strategiju borbe protiv siromaštva i socijalnog isključivanja.

I u ovom programu obećaju veće smještajne kapacitete domova za starije, ovoga puta za 1.500 korisnika. Izgradnja novih domova bila je u prošlom izbornom programu HDZ-a, no to obećanje nije ispunjeno. Također, pojačat će nadzor nad kvalitetom pružene skrbi, tako da bi mogli očekvati više inspektora.

To su sve stvari koje se konkretno odnose na umirovljenike i starije osobe, a ostatak programa možete pogledati ovdje:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [2.44 MB]

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap