HANFA i službeno odobrila rad Hrvatskom mirovinskom osiguravajućem društvu

Josip Mihaljević
17. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Upravno Vijeće HANFA-e odobrilo je u četvrtak rad Hrvatskom mirovinskom osiguravajućem društvu (HR MOD-u) koji je u 100-postotnom vlasništvu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Mirovinska osiguravajuća društva bave se isplatom mirovina iz II. i III. stupa, a na tržištu je do sada postojalo samo jedno.

Ante Žigman, predsjednik Hanfe Foto: Mirovina.hr

HANFA je u četvrtak odobrila rad novoosnovanom mirovinskom osiguravajućem društvu (MOD) koje je u 100-postotnom vlasništvu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO).

“Važna promjena u mirovinskom sustavu”

Navode kako se radi o drugom osiguravajućem mirovinskom društvu u Hrvatskoj koje će isplaćivati mirovine na temelju štednje iz obveznih (II. stup) i dobrovoljnih mirovinskih fondova (III. stup). Isto tako, moći će obavljati i druge poslove vezane za mirovinsko osiguranje uz prethodno odobrenje ili suglasnost HANFA-e.

U istom rješenju odobrili su rad članicama Uprave HR MOD-a Renati Gecan Milek te Blaženki Križanac na mandat od pet godina.

Početni kapital domaćeg mirovinskog osiguravajućeg društva iznosi 23,1 milijuna kuna te očekuje postupni rast aktive već ove godine te dobiti u narednim godinama. Prije svega, zbog činjenice da se u budućnosti očekuje sve više i više mirovina iz II. stupa.

penzioner
Pred budućim umirovljenicima izbor: HZMO će uskoro isplaćivati mirovine iz II. stupa

“Novo mirovinsko osiguravajuće društvo važna je promjena u mirovinskom sustavu jer u Hrvatskoj nakon 17 godina prelazimo s trenutnog okvira isplate putem jedinog društva na više njih. Time se osiguranicima koji su štedjeli u obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima nudi mogućnost odabira s kojim će društvom potpisati ugovor o mirovini i koje će društvo za njih u ponudi, modelu i visini naknada biti optimalno i povoljnije”, navode iz HANFA-e u priopćenju.

Mirovinskih osiguravajućih društava moglo bi biti još više

Isplaćene prve mirovine iz drugog stupa. Pogledajte koliko iznose!

HANFA je istaknula kako je konkurentnost među mirovinskim osiguravajućim društvima korisna, njome se bolje raspodjeljuje rizik što osigurava dugoročnu stabilnost mirovinskog sustava koji očekuje rast na temelju individualne kapitalizirane štednje.

“Sve veći broj građana koji će dobivati mirovinu posebno iz drugog stupa otvara prilike da u narednom periodu dođe do još većeg interesa za osnivanjem novih društava u narednim godinama”, priopćili su iz HANFA-e.

Objašnjavaju to na primjeru – krajem ožujka 2020. godine ukupna aktiva MOD-a porasla je za 61,5%, a dobit za 181,75% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, najviše zbog rasta prihoda s osnove doznaka mirovinskih društava uslijed povećanja korisnika i ugovora obveznog mirovinskog osiguranja za 46%.

Pri tomu je 86% ukupne imovine za pokriće tehničkih pričuva postojećeg MOD-a uloženo u državne obveznice. U strukturi mirovina putem MOD-a najviše se do sada isplaćuju pojedinačne doživotne starosne mirovine.

 

 

HANFA i službeno odobrila rad Hrvatskom mirovinskom osiguravajućem društvu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap