Isplaćene prve mirovine iz drugog stupa. Pogledajte koliko iznose!

Jasmina Grgurić
10. srpnja 2019.
Novosti
A- A+

Dijelu građana koji je ove godine otišao u mirovinu, isplaćene su i one temeljem štednje u drugom mirovinskom stupu. Novih 57 mirovina isplatilo je Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo. One u prosjeku iznose 751,80 kuna, što čini svojevrsni dodatak glavnim mirovinskim primanjima iz državnog sustava međugeneracijske solidarnosti.

Ilustracija: Mirovina.hr/Pixabay

Mlađe generacije koje su štedjele i u drugom obaveznom mirovinskom stupu, krenule su od ove godine u mirovinu. Mirovinskom reformom omogućena im je isplata dodatka na mirovinu od 27, odnosno 20,25 posto ukoliko zadrže isplatu iz drugog mirovinskog stupa. Uz to, imaju pravo na jednokratnu isplatu 15 posto ukupno ušteđenog iznosa.

Prvih 57 ovogodišnjih mirovina iz drugog stupa kreću se od 189,48 kuna do 1962,70 kuna, piše danas Večernji list. Navodi se i da osnovna mirovina koja se isplaćuje iz državnog HZMO-a za dvostupaše u starosnoj mirovini kreće u prosjeku od 4.680 do 5.235 kuna.

Članica Uprave RMOD-a, Biserka Žalac, za Večernji je kazala i da je čak 50 od 57 obrađenih dvostupnih umirovljenika zatražilo da im se jednokratno isplati 15 posto mirovinske štednje koja se kretala od 81 tisuću do 761 tisuću kuna.

Idete u mirovinu? Ovo je procedura koju morate proći ako ste u oba mirovinska stupa

Do kraja lipnja od Regosa su zaprimili 128 obrazaca za isplatu mirovine iz drugog stupa. S prvom isplatom stižu i zaostaci od dana umirovljenja u HZMO-u kao i 15 posto jednokratne isplate, ako je to umirovljenik tražio. Prvih 57 ovogodišnjih umirovljenika drugog stupa na svojim je mirovinskim računima imalo oko 15,4 milijuna kuna, što je u prosjeku 270 tisuća kuna.

Večernji navodi i da su građani zatražili i dobili 1.655 informativnih izračuna starosnih i prijevremenih mirovina. Pritom se pokazalo da otprilike svaki treći nema pravo na jednokratnu isplatu 15 posto štednje, jer bi se preostala osnovna mirovina približila najnižoj mirovini. Naime, ona mora biti 15 posto veća od najniže. Tako 1.023 osiguranika ima pravo na jednokratnu isplatu, a 632 nema.