Guverner Vujčić objasnio dokad će se moći mijenjati novčanice kuna i što će se dogoditi s kovanicama

Ana Kanazir
29. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Svega dva dana ostala su do uvođenja eura, a mnogi su već zamijenili sve kune u eure ili su barem zamijenili 100 kuna u eure i uzeli svoj paketić kovanica. Ipak, dobro je znati kako će se novčanice i kovanice kuna moći mijenjati još neko vrijeme. Guverner HNB-a Boris Vujčić rekao je kako će se novčanice kuna moći mijenjati zauvijek, dok će se kovanice moći mijenjati iduće tri godine.

Foto: mirovina.hr

Sve je spremno za eure, osim bankomata koji povremeno neće raditi, ali zato postoji interaktivna karta s popisom onih koji rade, o čemu smo pisali ovdje. Osim toga, promjene će nastati i u bankama koje će ovog vikenda raditi prilagođeno. Ipak, ovo su posljednje pripreme prije uvođenja nove valute. Dobra vijest je da svi oni koji se nisu riješili kuna iz svojih domova, još stignu to učiniti.

Neke banke su objavile plan rada oko Nove godine, a otkrile su i kada će sjesti mirovine njihovim korisnicima

Ima još vremena za mijenjanje kune u euro

Osim promjene kuna u bankama, poslovnicama FINA-e i pošti, kune se još nekoliko dana mogu mijenjati i na uređaju za zamjenu kovanica koji se nalazi u poslovnicama dvije banke. Iako su mnogi čekali zadnji čas za promjenu kuna, dobra vijest je da još ima vremena.

Guverner Vujčić je u emisiji Otvoreno HRT-a rekao kako će građani i u 2023. godini moći mijenjati kune u eure u financijskim institucijama, a nakon toga u HNB-u. Dodao je i kako će se novčanice moći mijenjati zauvijek, a kovanice samo sljedeće tri godine. Otkrio je i što će se dogoditi s kovanicama kuna u naredne tri godine.

– Mi skupljamo kovanice i imat ćemo oko 1,1 milijardu kovanica, što je težina 124 zagrebačka tramvaja. Morali smo pronaći mjesto gdje ćemo ih pohraniti jer ne postoji sef u koji se može pospremiti 124 zagrebačka tramvaja, pa smo u dogovoru s vojskom izgradili objekt na području vojarne gdje će se čuvati te kovanice tri godine, a onda ćemo ih prodati kao sirovinu, rekao je Vujčić.

Potpredsjednik Europske komisije: 'Prelaskom na euro moguć je mali porast cijena, ali to je normalno'

Uvođenje eura je dobro za Hrvatsku

Kao što smo već pisali ovdje, potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis kaže kako je uvođenje eura dobar potez za Hrvatsku, a otkrio je i kako će možda doći do malog povećanja cijena, ali da je to potpuno normalno.

– Proširenje europodručja je dobro za Hrvatsku, ali je i dobra vijest za europodručje i za EU u cjelini, posebice u ovom kompliciranom geopolitičkom kontekstu, rekao je Dombrovskis.

Osim toga, Hrvatska će odsad moći sudjelovati u kreiranju europske monetarne politike. Hrvatska narodna banka ulazi u eurosustav, a naš ministar financija postaje dio euroskupine, dok guverner HNB-a ulazi u upravni odbor Europske središnje banke.

Iako se čini da su svi spremni na novu valutu, opreza nikad dosta. Upravo zato je važno znati prepoznati lažne novčanice. Detaljne upute s fotografijama novčanica možete vidjeti ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap