Pošte kao mjenjačnice: Kune će se moći zamijeniti i nakon Nove godine, ali pod jednim uvjetom

Ana Kanazir
27. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Uvođenje eura je svakim danom sve bliže. Dok su neki potpuno spremni za novu valutu, drugi se još nisu ni krenuli pripremati i smatraju kako im priprema nije ni potrebna. Ipak, dobro je znati kako će kune biti moguće zamijeniti u poštanskim uredima bez naknade do određenog iznosa i nakon 1. siječnja.

poštanski ured

Foto: Press

Sve do 31. prosinca možete u bankama, poslovnicama FINA-e ili na pošti zamijeniti 100 kuna za paketić euro kovanica bez naknade, a svoje novčanice i kovanice od 100 kuna ćete moći promijeniti i od 2. siječnja u poštanskim uredima diljem Hrvatske.

Neke banke su objavile plan rada oko Nove godine, a otkrile su i kada će sjesti mirovine njihovim korisnicima

Mijenjanje valute po uputama

Od ponedjeljka, 2. siječnja će se kune u eure moći zamijeniti u ukupno 1.016 poštanskih ureda, a moći će se mijenjati i tijekom cijele 2023. godine u svim poštanskim uredima. Ipak, postoje određene upute. Prije svega je važno znati da se bez naknade može zamijeniti do 100 novčanica i kovanica kuna. Iznad tog iznosa se zaračunava 1.5 posto naknade na iznos najmanjih apoena. Ako je moguće, novčanice i kovanice kuna trebaju biti razvrstani po apoenima.

U prva dva tjedna, u razdoblju dvojnog optjecaja, plaćanje u kunama u jednoj transakciji može se obaviti s najviše 50 kovanica i odgovarajućim brojem novčanica. Također, kada se u pošti mijenjaju iznosi veći od 750 kuna, zamjenu treba unaprijed dogovoriti.

Mnoge promjene dolaze s eurom

Podsjećamo kako uvođenje eura nosi puno novosti i promjena. Jedna od njih nastupa odmah 1. siječnja kada pojedini bankomati neće raditi, kao što i kartice te internetsko bankarstvo neće biti dostupni određeno vrijeme, o čemu smo pisali ovdje.

Još jedna promjena su i moguća poskupljenja o kojima je više rekao potpredsjednik Europske komisije koji kaže kako iskustvo zemalja koje su se zadnje pridružile euru pokazuje da postoji jednokratni učinak na povećanje cijena koji se kreće između 0,1 do 0,3 postotna poena, a dodao je i kako se to poništava s nižim troškovima konverzija valuta i manjim kamatama o čemu smo pisali u ovom tekstu.

Ako i dalje imate bilo kakve nepoznanice vezane uz uvođenje eura, sve informacije možete vidjeti u našoj seriji tekstova ovdje.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap