Potpredsjednik Europske komisije: ‘Prelaskom na euro moguć je mali porast cijena, ali to je normalno’

Ana Kanazir
22. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis komentirao je hrvatskim novinarima u Bruxellesu kako će se kretati cijene s obzirom na dolazak eura, a predviđanja su i više nego pozitivna. Priznao je kako cijene mogu porasti, ali neznatno, a također je i dodao kako postoje mnoge prednosti uvođenja eura za našu državu.

euri i kune

euri i kune Foto: mirovina.hr

Otkrio je koje su sve prednosti i mane uvođenja eura, zašto je nova valuta dobra za Hrvatsku, a rekao je i kako inflacija nije povezana s uvođenjem eura i kako se trenutno nalazi na vrhuncu pa se očekuje i njezin pad. Dombrovskis je inače u Europskoj komisiji zadužen za zajedničku valutu.

euro
Uvođenje eura sve je bliže, a evo kako će cijeli proces izgledati po mjesecima

Uvođenje eura je dobro za Hrvatsku

Potpredsjednik Europske komisije pohvalio je pripremu Hrvatske za uvođenje eura, a otkrio je i zašto je to dobar potez za našu zemlju.

– Iskustvo zemalja koje su se zadnje pridružile euru pokazuje da postoji jednokratni učinak na povećanje cijena koji se kreće između 0,1 do 0,3 postotna poena, kaže Dombrovskis i dodaje kako se srednjoročno gledajući, to poništava s nižim troškovima konverzije valuta i manjim kamatama.

Pohvalio je i dvostruko isticanje cijena i pripremu za euro u Hrvatskoj, zbog kojih će biti i manje mogućnosti za podizanje cijena, a dodao je i kako euro kao druga najveća valuta pruža zaštitu od tečajnih šokova, prenosi Index.

– Proširenje europodručja je dobro za Hrvatsku, ali je i dobra vijest za europodručje i za EU u cjelini, posebice u ovom kompliciranom geopolitičkom kontekstu, rekao je Dombrovskis. Osim toga, Hrvatska će odsad moći sudjelovati u kreiranju europske monetarne politike. Hrvatska narodna banka ulazi u Eurosustav, a naš ministar financija postaje dio euroskupine, dok guverner HNB-a ulazi u upravni odbor ESB-a.

trgovina
Inflacija ne prestaje: Cijene su se u godinu dana povećale za 13,5 posto

Inflacija će se uskoro krenuti spuštati

Komentirao je i inflaciju, za koju tvrdi kako nije povezana s uvođenjem eura jer inflacija ipak ovisi o nekim drugim segmentima.

– Znamo što su glavni pokretači rasta cijena – visoke cijene energije i prekidi u dobavnim lancima – što je posljedica ruske agresije na Ukrajinu. To su čimbenici koji nisu vezani uz europodručje, rekao je, a prenosi index.hr. Dodao je i kako postoje znakovi koji ukazuju da je inflacija sada na vrhuncu, pa će se polako spuštati.

Kao što smo pisali ovdje, cijene usluga i dobara su se na godišnjoj razini povećale za 13,5 posto. Porast cijena bilježi se u nekoliko kategorija, pri čemu je najveći porast potrošačkih cijena na godišnjoj razini u prosjeku zabilježen u skupinama Hrana i bezalkoholna pića, a na drugom mjestu se pronašla kategorija Restorani i hoteli, dok je najmanje poskupjelo obrazovanje.

Komentirao je i mjere

Mjere koje su članice EU pa i Hrvatska donijele za potporu stanovništvu i gospodarstvu u suočavaju s visokim cijenama energije nisu dobro raspođene, tvrdi Dombrovskis.

– Mi smo radili analizu u EU i zaključak je da 70 posto tih potpora nije dobro ciljano, otkrio je i dodao kako bi mjere morale biti usmjerene na one kojima najviše trebaju. loše ciljane mjere fiskalno skupe, a ne pružaju dovoljnu zaštitu onima kojima najviše treba. Drugi je to što ne daju poticaj za štednju energije, a treći što dovode do situacija u kojima monetarna i fiskalna politika djeluju proturječno, prenosi Index.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap