Gripa se ove godine pojavila neuobičajeno rano, a četvrtina oboljelih razvija teške komplikacije!

Josip Mihaljević
10. prosinca 2019.
Novosti
A- A+

Gripa se ove godine pojavila neuobičajeno rano, a broj oboljelih je u uzlaznoj putanji. Iz Nacionalnog centra za influencu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo tvrde da je stvarni broj oboljelih već oko tri tisuće, a četvrtina oboljelih razvija teške komplikacije poput upale pluća!

gripa

Foto: Unsplash

Gripa se ove godine pojavila neuobičajeno rano, a prema broju oboljelih može se govoriti da je epidemija u uzlaznoj putanji, piše Jutarnji.hr.

Do sada je laboratorijski potvrđeno 270 oboljenja i svi su tip A H1N1, odnosno tip “svinjske gripe” koja je prvi puta izolirana 2009. godine.

Vladimir Draženović, virusolog iz Nacionalnog centra za influencu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) kaže kako se već može govoriti o visokom intenzitetu s velikim brojem komplikacija:

“S obzirom na dokazanih 270 slučajeva, slobodno možemo reći da je stvarna brojka oboljelih već oko tri tisuće. Uz visok intenzitet velik je i broj komplikacija”, rekao je Vladimir Draženović.

Čak četvrtina oboljelih razvije teške komplikacije

Gripa je još daleko, ali bolje se cijepiti na vrijeme. Najugroženija skupina su stariji

Draženović dodaje kako je od ukupnog broja oboljelih svaki deseti razvio upalu pluća, a kada se pogledaju sve komplikacije od encefalitisa, miokarditisa i drugih, vidljivo je da čak četvrtina oboljelih razvija teške komplikacije. Kazao je kako je vrlo neobično što je oboljelo i desetak novorođene djece.

“Dobivamo upite iz Europe s obzirom na to da imamo sam tip H1N1, što je također neobično jer su izvan zemlje zastupljeni svi virusi. Inače, tip gripe koji je u ovom trenutku jedini u Hrvatskoj lani je stvorio velike probleme, od teških komplikacija, velikog broja oboljelih, ali i smrtnih ishoda”, kazao je Draženović.

Većina oboljelih se nije cijepila protiv gripe:

“Imamo jedan slučaj, osobe koja se cijepila i dobila gripu, a uzročno-posljedično i upalu moždane ovojnice. No, ta osoba se cijepila svega tri dana ranije, tako da cjepivo još nije počelo djelovati”, ispričao je.

Dodaje kako cjepivu obično treba oko dva tjedna da se postigne učinak.

Gripa je karakteristična za siječanj, ne prosinac

gripa
Liječnici s Harvarda otkrivaju: Je li cjepivo protiv gripe efikasno kod starijih ljudi?

Gripa se pojavljuje sve ranije, a traje sve dulje, otkriva virusolog:

“Donedavno je ovakva situacija bila tek u siječnju, no očito se trendovi mijenjaju”, kazao je Draženović.

On i dalje poziva ljude da se cijepe, a mali problem je to što je ovogodišnje cjepivo planulo u rekordnom roku. Čak 360 tisuća doza bilo je naručeno, a dodatnih 30 tisuća je raspoređeno po čitavoj zemlji.

Cjepiva su inače namijenjena za rizične skupine ljudi, a ostali mogu naručiti cjepivo preko ljekarne, odnijeti ga svom liječniku i cijepiti se.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap