Grčki premijer povećao mirovine uoči izbora za Europski parlament!

Jasmina Grgurić Zanze
23. svibnja 2019.
Novosti
A- A+

Nakon što je čak 13 puta smanjio mirovine u devet godina krize, grčki parlament donio je odluku o njihovu povećanju. I to baš uoči izbora za Europski parlament koji se održavaju ovoga vikenda. Nije tamošnji premijer Alexis Tsipras slučajno izabrao ugoditi umirovljenicima kao masovnom biračkom tijelu, računajući da će ga nagraditi. Naravno, kao razlog povećanja mirovina naveo je dobru politiku zahvaljujući kojoj su se ostvarile uštede, a one su pak omogućile veće mirovine.

Foto: Pixabay

Fenomen grčke priče o povećanju mirovina uoči europarlamentarnih izbora zapravo je dvojak. Prva specifičnost takve premijerove odluke leži u činjenici da su umirovljenicima mirovine u posljednjih devet godina smanjene čak 13 puta! Jedno povećanje stoga ne može biti dovoljno da oni zaborave sve loše. Međutim, birači imaju kratkoročno pamćenje i moguće je da će dobar dio njih zadovoljno podržati premijerovu političku opciju, iako su i dalje u 12 minusa. Druga činjenica leži u mizernoj povišici koja donosi pola mjesečne mirovine više, ali u godinu dana. U Hrvatskoj to bi bilo oko sto kuna mjesečno na prosječnu mirovinu.

Tek što je grčki parlament prihvatio odluku o povećanju mirovina, pojavio se reklamni spot vladajuće stranke Syriza. On prikazuje umirovljenicu koja je zbog povišice izvan sebe od sreće: „Ne mogu se uopće sjetiti koliko puta su mi smanjivali mirovinu proteklih godina” –  žali se sada sretna umirovljenica u spotu, piše Deutsche Welle.

Grčki umirovljenik na tržnicu ide sa samo dva eura, iako ima mirovinu o kojoj Hrvati mogu samo sanjati

Nije dugo trebalo čekati da se oglasi oporba koja pak podsjeća da je ljevica u Grčkoj od 2015. godine umirovljenicima uzela 2.054 eura godišnje u prosjeku.

Premijer Alexis Tsipras odbacio je optužbe da je riječ o predizbornoj kampanji na račun državnog proračuna, jer je povišica za umirovljenike najavljena još u rujnu te je “slučajno” ta odluka donesena samo dva tjedna uoči izbora. Ipak, čak i da je tako, kaže  Stelios Kouloglu, europski zastupnik Syrize, oni povećanje mirovina financiraju kroz ostvarene uštede, a ne kredite.

Oporbeni političar Dimitris Tsiodras ne negira pak uštede, ali kaže da one nisu rezultat gospodarskog rasta, nego ogromnih poreza i nameta koje naprosto guše srednju radničku klasu. U tom smislu uoči izbora najavljeno je i smanjenje poreza na hranu sa 24 na samo 13 posto. Najavljuju se i ostale olakšice te investiranje u socijalnu politiku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap