Branko Grčić: “Ako je netko odradio puni radni staž, mirovina bi mu trebala biti 75% prosječne plaće”

Josip Mihaljević
21. veljače 2019.
Novosti
A- A+

Glavni koordinator SDP-ovog programa za predstojeće izbore, saborski zastupnik i bivši potpredsjednik Vlade Branko Grčić otkrio je na koje će se teme fokusirati. Glavni fokus im je smanjivanje nejednakosti u društvu. Evo što nude građanima po pitanju umirovljenika.

branko grcic

Foto: Branko Grčić | Youtube screenshot

Grčić je naglasio kako je više od 27 posto svih hrvatskih građana u ovom trenutku izloženo riziku siromaštva, a među njima dominiraju umirovljenici. Režije “pojedu” većinu mirovine, a skromnost postaje jedini način preživljavanja.

Večernji list piše o nacrtu SDP-ovog programa za EU izbore, a velik dio njihovog programa bit će posvećen upravo socijalno ugroženim umirovljenicima.

Ako ste odradili puni radni staž – mirovina bi vam trebala biti 75 posto prosječne plaće

Kao prvo i osnovno pitanje milijun i pol građana RH – Grčić ističe opstanak, ali i mehanizme kako bi Europska unija na tom polju mogla pomoći.

“Kada govorimo o mirovinama, tražimo za sve ljude koji su radili puni radni staž da se mirovina u nekom kraćem vremenu korigira i da minimalno iznosi 75 posto plaće osiguranika”, izjavio je.

Osim toga, zalažu se i za odlazak u mirovinu sa 65 godina i smatraju kako bi nakon 65. u svijetu rada ljudi trebali ostati samo ako oni to žele, a ne pod pritiskom preživljavanja.

Tvrdi da se ne trebaju slijepo slijediti upute Europske komisije (koja je, između ostalog, snažno sugerirala Hrvatskoj da povisi prag za odlazak u starosnu mirovinu).

“Primjer za to je odlazak u mirovinu sa 65 godina što je diktat iz EK kao i predaja Ine Mađarima Zakonom o privatizaciji. Mi smo sve to imali 2014. godine na stolu i odustali smo od toga. Kad je riječ o mirovinama, nismo vremenski determinirali kad bi to bilo”, kazao je Grčić.

Ipak, granica umirovljenja je sa 65 na 67 godina podignuta za vrijeme njihovog mandata, kada je ministar mirovinskog sustava bio Mirando Mrsić. Doduše, ta mjera se trebala uvoditi postepeno, do 2038. godine.

Dogodila se smjena vlasti, a HDZ je samo ubrzao proces, a građani će u mirovinu sa 67. godina već od 2033. godine.

Drugi prijedlozi SDP-a

Što se tiče drugih prijedloga, plaće bi povećali tako da bi povećali osobni odbitak s 3.800 na 5.000 kuna, a to bi rezultiralo rastom plaća onima između 5.000-15.000 kuna. I ne samo to, tvrdi Grčić, to bi i ubrzalo rast minimalne plaće.

Snizili bi i PDV u turizmu, ugostiteljima bi vratili PDV na 13 posto, a u smještaju s 13 na 10 posto.

“Mi možemo govoriti o EU i o fondovima EU, ali ponajprije nas zanima kako taj EU utječe na život ljudi. Zato se u programu osvrećmo na ukupnu politiku trenutačne vlasti izražavajući jasan stav da nismo zadovoljni tom politikom, a što potvrđuju građani”, izjavio je Grčić.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap