Grčki umirovljenik na tržnicu ide sa samo dva eura, iako ima mirovinu o kojoj Hrvati mogu samo sanjati

Jasmina Grgurić Zanze
20. kolovoza 2018.
Novosti
A- A+

Grčki umirovljenik koji je cijeli život radio u tvornici ima mirovinu o kojoj većina Hrvata može samo sanjati. Ipak, ona je kroz godine ekonomske krize u nekoliko navrata gotovo prepolovljena. Rezultiralo je to životom na dug, ali i odlaskom na tržnicu sa sitnišima u džepu…

Ilustracija: Pixabay

Dugogodišnja financijska kriza u Grčkoj ostavila je traga, posebice na starije stanovništvo. Najbolje tomu svjedoči primjer 81-godišnjeg Yorgosa Vagelakosa, umirovljenog tvorničkog radnika. Tržnicu u radničkoj četvrti Atene danas posjećuje sa samo dva eura u džepu, a nekada je to činio s najmanje 20. Priča je to većine grčkih penzionera.

Učestala smanjivanja u mirovinskom sustavu, tijekom osam godina duga u državnoj kasi, gurnula su gotovo polovinu starijih osoba ispod linije siromaštva. Treći paket pomoći u sklopu međunarodnog spašavanja Grčke upravo je pri kraju, no umirovljenici se nemaju čemu veseliti.

Kod nas više od 5.000 kuna ima samo 50.000 umirovljenika

“Za naranče koje ću kupiti platit ću vam idući tjedan. Dva eura idući tjedan. Hoćete li biti tu?” – govori Vagelakos prodavaču na tržnici, nakon što je sitniš već potrošio na nekoliko grozdova grožđa, piše Reuters.

Prodavač odgovara da će biti tamo, a 81-godišnji Grk šali se da onda neće doći kako mu ne bi morao platiti.

S istim čovjekom Reuters je radio priču 2012. godine, kada se Grčka prijavila za drugi paket međunarodne pomoći kako bi se spasila od bankrota i napuštanja eurozone. Tada je na tržnicu išao sa 20 eura. Vagelakosov mjesečni prihod od tada je smanjen sa 1,250 na 900 eura. Trenutno, njegova mirovina iznosi 685 eura, dok mu se dugovi gomilaju.

Riječ je o oko 5.100 kuna, što je i dalje iznos o kojemu bi većina hrvatskih umirovljenika mogla samo sanjati te iznosi gotovo dvostruko više od naše mirovine u prosjeku. Naime, mirovinu veću od 5.000 kuna u Hrvatskj prima svega 50.000 umirovljenika, od 1,1 milijun osoba.

Više ne može pomagati sinovima i unucima

S obzirom na vrhunac nezaposlenosti u Grčkoj, koja je dosegnula čak 28 posto, brojne obitelji vezane su financijski za pomoć djedova i baka. No, Vagelakos sada jedva izdržava sebe i suprugu te više ne može financirati obitelji dvojice sinova.

S brigama oko podmirivanja troškova, kaže, budi se svako jutro. Njegova bilježnica ispisana je s dugovima za lijekove i ostale stvari. Od čega će živjeti, pita se, kada to sve podmiri.

Upravo iz ovog razloga grčki su umirovljenici organizirali već nekoliko prosvjeda protiv nametnutih mjera štednje u sklopu programa pomoći, a nove rezove očekuju 2019. godine kada krene mirovinska reforma.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap