Gradska praksa: Besplatni prijevoz za umirovljenike s mirovinom do 2.500 kuna

Jasmina Grgurić Zanze
16. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Ove su se godine po prvi put besplatno vozili oni čija mirovina ne prelazi 1.500 kuna, a od iduće godine taj je prag podignut na 2.500 kuna, što će znatno širem krugu umirovljenika omogućiti vožnju autobusom bez plaćanja karte.

Foto: J. Grgurić/Mirovina.hr

Od 1. siječnja 2022. godine svi sisački umirovljenici s mirovinom do 2.500 kuna imat će besplatan javni gradski prijevoz. Ove godine besplatan prijevoz imali su prvi put umirovljenici s mirovinama do 1.500 kuna, a cenzus je sada podignut. Važno je to u kontekstu aktualnih poskupljenja, ali i usklađivanja mirovina zbog kojih su neki prešli postavljeni limit. Isto tako, iznos je to otprilike i prosječne mirovine.

Umirovljenici iz susjedne zemlje dobili besplatan javni prijevoz!

Ostali umirovljenici i građani stariji od 65 godina, kao i osobe s invaliditetom, voze se u Sisku po povlaštenoj cijeni karte od tri kune.  Inače, cijena pojedinačne karte iznosi 10 kuna. Nezaposlene osobe, stariji bez prihoda, korisnici socijalne pomoći, doplatka za njegu te osobne invalidnine imaju 40 besplatnih vožnji mjesečno.

Praksa je slična i u drugim gradovima Hrvatske, ali ne svima. Umirovljenici općenito ostvaruju tek popuste i subvencije, ali rijetko da su oslobođeni čitavog iznosa karte, pogotovo bez obzira na visinu mirovine.

Kada gledamo na razini države, također za umirovljenike postoje samo popusti, iako su mnoge zemlje uvele upravo posve besplatan javni prijevoz za svoje starije državljane.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap