Grad osigurao pomoć za starije, nemoćne i samce s mirovinom do 2.485 kuna

Jasmina Grgurić
8. siječnja 2021.
Novosti
A- A+

Starijim građanima, najviše pogođenima pandemijom koronavirusa, pomoći se može i mora na razne načine. Odgovornost je kako na državi, tako i na jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Kako ih dodatno podržati u krizi, pogotovo one starije od 60 godina, samce i nemoćne s mirovinama ispod hrvatske linije siromaštva, dosjetio se Grad Osijek.

Osijek pomaže starijima (Foto: Grad Osijek)

Grad Osijek u svom je proračunu rebalansom osigurao dodatnih 250.000 kuna kako bi tijekom zimskih mjeseci u vrijeme pandemije pomogao starijima, nemoćnima i samcima s mirovinom ispod 2.485 kuna. S istim programom nastavljaju i u Novoj godini.

Dostava obroka, lijekova, plaćanje računa…

Riječ je o projektu „Podrška starijim osobama tijekom epidemije bolesti COVID 19“ kojemu je cilj očuvati fizičko i mentalno zdravlje starijih i nemoćnih te ih osnažiti za ostanak u vlastitome kućanstvu nasuprot institucionalizaciji. Konkretna pomoć pruža im se u dostavi toplih obroka, obavljanju svakodnevnih aktivnosti, dostavi lijekova…

– U jeku pandemije kroz rebalans proračuna osigurali smo dodatnih 250.000 kuna za programe koji su usmjereni k starima, nemoćnima i samcima, kako bi se izbjeglo njihovo kretanje, a osigurala pomoć u obavljanju svakodnevnih obaveza. Ciljana skupina su stariji od 60 godina, samci sa prihodima na granici siromaštva, koji nemaju svojih bližnjih rođaka. U suradnji s Crvenim križem pružamo im uslugu SOS telefona, dostave toplih obroka, lijekova, plaćanje računa i sve ono što sami ne bi mogli napraviti.

Isto tako, program je usmjeren i k borbi protiv socijalne isključenosti, jer najveći problem starih su su samoća, otuđenost i zaboravljenost – kazao je Romano Kristić, pročelnik za Socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka.

Podijelili više od šest tisuća obroka i zaposlili četiri žene

Za umirovljenike s malim mirovinama Osijek uvodi redovnu mjesečnu naknadu!

Zamjenica ravnatelja Crvenog križa Osijek, Marina Hećimović rekla je da su se u studenome i prosincu dostavila 6.204 zdrava obroka za najmanje 100 osoba starije životne dobi, dok su za uslugu pružanja pomoći u svakodnevnim aktivnostima dodatno zaposlili četiri gerontodomaćice. One osiguravaju namirnice i lijekove te obavljanje kućanskih poslova i pristupačnost zdravstvenim ustanovama, a sve u skladu s epidemiološkim mjerama.

Također, Osijek je prije nekoliko mjeseci uveo i redovnu mjesečnu naknadu za starije građane s malim mirovinama. Riječ je o 100 kuna svakoga mjeseca, uz uvjet da mirovina ne prelazi iznos od 1.400 kuna, odnosno 2.400 kuna ako je u pitanju bračni par. Osječki umirovljenici dobivaju i uskrsnice i božićnice.

Grad osigurao pomoć za starije, nemoćne i samce s mirovinom do 2.485 kuna
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap