Godina staža u inozemstvu za veću postojeću mirovinu? Da, moguće je!

Josip Mihaljević
20. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Krajem prošloga tjedna javila nam se umirovljenica sa zanimljivim pitanjem – može li umirovljenik dodatnu godinu staža (za novi izračun mirovine) odraditi u inozemstvu? Hrvatski zavod za mirovinsko kaže da je moguće, evo pod kojim pravilima!

Ilustracija: Unsplash

Prošloga tjedna obratila nam se umirovljenica, korisnica prijevremene starosne mirovine, s pitanjem može li dodatnu godinu staža odraditi u Njemačkoj, ili to baš mora biti u Hrvatskoj. Dodatna godina staža je okidač za mnoge stvari koje vam mogu bitno popraviti mirovinu, a detaljno smo o tomu pisali OVDJE.

Možete li uopće raditi u inozemstvu i primati mirovinu?

Hrvatima koji su radili u inozemstvu, domaća mirovina samo 854 kune!

Ako se zaposlite na puno radno vrijeme, a korisnik ste mirovine, isplata mirovine će vam se obustaviti.

Međutim, ako se zaposlite do pola radnog vremena – do obustave neće doći! Vi ćete moći raditi i skupljati novi staž, a mirovina će vam se redovno isplaćivati.

“Isplata mirovine se ne obustavlja ako se korisnik prijevremene starosne mirovine tijekom korištenja mirovine zaposli do polovice punog radnog vremena. Dakle, u tom slučaju korisnik može primati prijevremenu starosnu mirovinu i raditi do polovice radnog vremena bez obzira na to da li radi u Republici Hrvatskoj ili npr. u SR Njemačkoj. Također, korisnici starosne mirovine i mirovine za dugogodišnjeg osiguranika koji se zaposle do polovice punog radnog vremena mogu uz rad primati mirovinu”, odgovorili su nam iz HZMO-a.

Doma ili u inozemstvu, staž vam se broji za novu mirovinu

umirovljenica
Kako povećati postojeću mirovinu? Na četiri načina do 700 kuna više!

Što se tiče dodatnog staža, možete ga skupiti ili na domaćem tržištu rada, ili u inozemstvu. Doduše, ne bilo gdje u inozemstvu. To može biti država Europske unije, država Europskog gospodarskog prostora (EU + Norveška, Island i Lihtenštajn), kao i Švicarskoj Konfederaciji. U biti, to može biti bilo koja država s kojom je Republika Hrvatska sklopila ugovor o socijalnom osiguranju.

“U slučaju da se korisnik prijevremene starosne mirovine zaposli i navrši godinu dana staža osiguranja u Republici Hrvatskoj ili državi članici Europske unije, državi Europskog gospodarskog prostora ili Švicarskoj Konfederaciji ima pravo, nakon prestanka zaposlenja, podnijeti zahtjev za određivanje nove svote prijevremene starosne mirovine”, potvrdili su iz HZMO-a.

Ako je taj korisnik prijevremene mirovine tijekom svog staža u inozemstvu slučajno skupio dovoljno godina i sada ispunjava uvjete za starosnu mirovinu (65 godina starosti), po završetku se čak može prebaciti iz prijevremene starosne u starosnu mirovinu, a time će mu i penalizacija prijevremene mirovine nestati!

Kako bi to izgledalo u praksi?

Možemo li prijeći iz prijevremene u starosnu mirovinu? Postoji način kako!

Nije rijetkost da se čitave mlade obitelji proteklih nekoliko godina sele u razvijenije zemlje Europske unije zbog bolje plaćenih poslova. Za razliku od “gastarbajtera” iz 70-ih godina, dobar dio njih planira ostati u tim zemljama veći dio svog života.

Isto tako, nije rijetkost da im se nakon nekoliko godina u inozemstvu pridruže roditelji ili drugi članovi obitelji. Tako bi recimo neka prijevremena umirovljenica mogla u Njemačkoj poći za djecom i unucima. Kada bi se tamo zaposlila na pola radnoga vremena, mogla bi ostvariti značajno bolju mirovinu.

Ne zaboravimo da su u tim zemljama plaće puno veće. Primjerice, trenutačno je minimalna plaća u Njemačkoj oko 11.800 kuna. Sve to bi moglo poslužiti kao motivacija za dodatni rad, ali i veće prihode u starosti.

Korisnici invalidske mirovine mogu raditi puno radno vrijeme

tomo medved
Ministarstvo branitelja očekivalo 5 tisuća novih ratnih vojnih invalida, prijavilo ih se 10 tisuća!

HZMO dodaje kako korisnici invalidske mirovine zbog djelomičnog gubitka radne sposobnosti mogu raditi puno radno vrijeme i primati mirovinu uz primjenu odgovarajućeg mirovinskog faktora.

Također, korisnici starosne mirovine ostvarene prema posebnim propisima o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba ili propisu o posebnim pravima iz mirovinskog osiguranja zaposlenika na poslovima razminiranja koji se tijekom korištenja prava zaposle s punim radnim vremenom mogu i dalje primati mirovinu uz primjenu odgovarajućeg mirovinskog faktora.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap