Hrvatima koji su radili u inozemstvu, domaća mirovina samo 854 kune!

Jasmina Grgurić
23. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Hrvatska ima 1,24 milijuna umirovljenika, a među njima i oko 176 tisuća onih koji primaju inozemnu mirovinu, uz koju im se isplaćuje i ona hrvatska uglavnom za manji broj godina staža odrađenih u Lijepoj našoj. Takve mirovine u prosjeku iznose 854 kune te ruše ukupni prosjek svih mirovinskih primanja koja se isplaćuju iz sustava.

Foto: Pexels

Hrvati koji su svoju mirovinu zaradili u inozemstvu, njih 176.020, u prosjeku za godine odrađene “kod kuće” primaju 854 kune mirovine. Triput je to manje od prosječne hrvatske mirovine, ali za nju su uglavnom radili i barem jednako toliko kraće. Međutim, takva primanja ruše mirovinski prosjek koji s njima iznosi 2.500 kuna koliko prima prosječni umirovljenik, a bez njih on je oko 2.800 kuna, što jest više, ali neznatno za neku znatno pozitivniju sliku života naših umirovljenika.

Njih 56 ima mirovinu veću od 9.000 kuna

Njih 88 tisuća, pokazuju podaci HZMO-a, prima domaću mirovinu do 500 kuna te ona u prosjeku iznosi samo 228 kuna. To znači da je polovina ukupnih primatelja inozemnih mirovina ovdje odradila tek četiri do pet godina za koje onda primaju ovako malu mirovinu. U idućoj skupini je 40 tisuća osoba koje primaju od 500 do tisuću kuna, prosječno 716 kuna, a 15,5 tisuća ih ima hrvatski dio mirovine od 1.000 do 1.500 kuna. Više od 1.500 kuna ima njih oko 43 tisuće. No, ima tu i 56 umirovljenika, piše Večernji list, s hrvatskim dijelom mirovine od čak 9.000 kuna!

Hrvatska sa stranim zemljama ima međunarodne ugovore na temelju kojih isplaćuje mirovine, no stvari su još uvijek daleko od idealnih, jer novopečeni umirovljenici duže čekaju na svoja rješenja nego što je to propisano. Proces tako može trajati godinama, nakon čega se osobi doduše i isplate zaostaci za period u kojem je bila prisiljena živjeti bez zarađenog dijela mirovine.

Nova rješenja s manjim mirovinama

HZMO šalje nova rješenja umirovljenicima s bitno manjim mirovinama: Evo o čemu se radi

Trenutno je u HZMO-u otvoreno oko 1.800 najkompliciranijih predmeta, čije će se mirovine ubuduće isplaćivati iz više izvora. Pritom su razlike velike, ovisno o godinama staža i plaćama u zemljama u kojima su osobe radile pa tako ima slučajeva da obiteljska mirovina padne i za 1.000 kuna ako je korisnik mirovine, piše Večernji, dugo radio u BiH ili Srbiji.

Brojni hrvatski umirovljenici posljednjih mjeseci na kućne adrese zaprimaju nova rješenja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje koja donose i bitno manje mirovine. Riječ je o umirovljenicima koji su dio ili cijeli radni staž ostvarili u nekoj od republika bivše Jugoslavije, a manje mirovine dolaze jer se tek sada počinju primjenjivati međunarodni ugovori o socijalnom osiguranju. Predviđa se da će ih u konačnici oko 2.000 dobiti manje mirovine.

Hrvatima koji su radili u inozemstvu, domaća mirovina samo 854 kune!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap