Ministarstvo branitelja očekivalo 5 tisuća novih ratnih vojnih invalida, prijavilo ih se 10 tisuća!

Josip Mihaljević
9. listopada 2018.
Novosti
A- A+

Novi Zakon o hrvatskim braniteljima je na snazi od prosinca prošle godine. U nekoliko mjeseci nakon stupanja na snagu, stiglo je oko 4.000 prijava branitelja koji su zatražili ostvarivanje statusa ratnog vojnog invalida. Ta brojka se popela na 9.716, a prema ovom tempu, bit će ih više od 10.000 do kraja godine.

tomo medved

Foto: Ministar branitelja Tomo Medved | Youtube screenshot

Jedna od novosti koju je novi Zakon o hrvatskim braniteljima omogućio jest ponovno predavanje dokumentacije potrebne za ostvarivanje statusa ratnog vojnog invalida temeljem bolesti.

U ožujku ove godine izvijestili smo kako je samo u siječnju i veljači stiglo 4.000 novih zahtjeva za ostvarivanje statusa RVI, a Ministarstvo hrvatskih branitelja imalo je spreman odgovor.

Oni su tu brojku nazvali “očekivanom”:

“‘Prema našoj evidenciji, oko 5.000 branitelja već se godinama kontinuirano liječi, među kojima su oboljeli od PTSP-a. Riječ je o onima koji su propustili rok za podnošenje zahtjeva, ali koji imaju medicinsku dokumentaciju i koji su čekali da Zakon stupi na snagu kako bi ostvarili status. Među njima je i određen broj ljudi koji je podnosio zahtjev u vremenu kada se to nije moglo pa im je zahtjev odbačen”, ispričao je tada Ivica Akmadža, voditelj Sektora normativnih poslova u Ministarstvu branitelja.

Očekivali 5.000 novih branitelja, prijavilo se 10.000

Prema najnovijim podatcima, brojka se u međuvremenu popela na 9.716, piše Jutarnji list.

Treba napomenuti kako je polovica njih (4.770) podnijelo svu potrebnu dokumentaciju i steklo uvjete za status RVI-ja, dok je druga polovica (4.937) još uvijek u postupku provjere i završavanja dokumentacije.

Prema napisanom, iz ministarstva su očekivali pet tisuća novih branitelja, a prijavilo ih se duplo više. Što će ministarstvo reći na tu brojku?

Inače, status ratnog vojnog invalida se stječe s 20 postotnom invalidnošću, a visina mirovine ovisi o utvrđenom stupnju invalidnosti. Prosječna mirovina RVI-ja je u ovom trenutku dvostruko viša od prosječne mirovine stečene radom i iznosi 5.615 kuna.

Najveći broj zaprimljenih zahtjeva odnosi se na invalidnost po osnovi psihe, odnosno po osnovi bolesti psihe i ostalih bolesti, dok je tek manji dio zahtjeva odnosi po osnovi ostalih bolesti (bez bolesti psihe).

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap