Fortuna o isplati energetskog dodatka: To je dobro, ali tražit ćemo i vaučere

Josip Mihaljević
19. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske (MUH) Višnja Fortuna u gostovanju na televiziji argumentira kako inflacija najviše pogađa one s najmanjim primanjima, a to su uglavnom umirovljenici. Otkrila je što će predstavnici umirovljenika tražiti na budućim sastancima s Vladom.

visnja fortuna

Foto: Višnja Fortuna | Youtube screenshot

Status prosječnog umirovljenika je vrlo nezavidan, kazala je predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske Višnja Fortuna za N1 televiziju. Fortuna je govorila o niskim mirovinama, neadekvatnom usklađivanju, kao i o umirovljeničkom standardu u doba inflacije .

“Njihove mirovine izuzetno su niske. Prvo, zato što je usklađivanje mirovina dva puta godišnje. Ali čak i to usklađivanje kasni šest mjeseci za rastom plaća i za povećanjem troškova života, tako stoji u zakonu. Ta usklađivanja, koja su dva do tri posto na prosječnu mirovinu od 2.648 kuna nije puno. Još ću vam reći da imamo 750 tisuća umirovljenika koji primaju mirovinu ispod 3.000 kuna. Zaobilazno sam vam odgovorila kako žive umirovljenici. Još jedan podatak, 2.970 kuna je linija siromaštva. Većina umirovljenika živi u siromaštvu”, kazala je Fortuna za N1 televiziju.

Fortuna je kazala kako su umirovljenici zapravo u bezizlaznoj situaciji. S novcima moraju biti mađioničari jer nakon plaćanja računa i osnovnih životnih potreba ostatak novca moraju ‘razvući’ do iduće mirovine.

O energetskom dodatku: To je dobro, ali tražit ćemo i vaučere

Fortuna je komentirala i nadolazeću isplatu energetskog dodatka umirovljenicima s mirovinama do 4.000 kuna. Ovisno o iznosu mirovine, može se dobiti od 1.200 do 400 kuna jednokratne pomoći.

“To je iz paketa mjera za ublažavanje ove teške ekonomske situacije. To je dobra mjera, dobro je što je premijer to prihvatio, mi smo to predložili. Međutim, mi smo još tada na Nacionalnom vijeću za umirovljenike rekli je ova mjera, pogotovo u situaciji daljnjeg poskupljivanja, samo kap u moru. Mi ćemo kroz Vijeće tražiti vaučere za umirovljenike kao što imaju korisnici zajamčene minimalne naknade i nacionalne naknade za starije. To još nije dobiveno, ali tražit ćemo od Vlade.

Fortuna: Nama zapravo treba povećanje mirovina

Fortuna je otkrila kako su i na ranijim sjednicama tražili da se umirovljenike uključi u sustav vaučera za podmirivanje režijskih troškova, ali da su im odgovorili kako je isplata dodatka puno brža mjera.

“Znam da je teška situacija, ali neka me nitko ne shvati krivo. Nama zapravo treba povećanje mirovina. To bi bilo najefikasnije jer danas, sada, inflacija sigurno iznosi puno više nego što se govori”, iskrena je Fortuna.

Kaže kako mirovinska reforma i ranija povećanja mirovina s kojima se Vlada hvali ne drže vodu jer današnji podaci, nakon provedene reforme, govore da su umirovljenici i dalje najsiromašniji.

 

Fortuna o isplati energetskog dodatka: To je dobro, ali tražit ćemo i vaučere
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap