Matica i Sindikat umirovljenika: “Umirovljenici, izađite na izbore i odlučite pobjednika!”

Josip Mihaljević
1. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) i Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) pozivaju umirovljenike da masovno izađu na izbore i da odluče pobjednika. Kažu da svoj glas date onim strankama koje im u svojim programima jamče bolja rješenja i dostojanstven život bez siromaštva.

jasna petrović

Foto: Jasna A. Petrović | mrms.hr

Matica i Sindikat umirovljenika u zajedničkom priopćenju pozivaju umirovljenike da masovno izađu na izbore i da time – odluče pobjednika. Naime, matematika je na njihovoj strani i u teoriji bi to mogli napraviti.

Matica i Sindikat pak pozivaju svoje članove, kao i sve umirovljenike u RH, da svoj glas daju onim strankama koje im u svojim programima jamče bolja rješenja i dostojanstven život bez siromaštva.

“Pokažimo masovnim izlaskom na birališta i svoju brojčanu snagu jer je sigurno da 1,25 milijuna umirovljenika, koji čine jednu trećinu ukupnog biračkog tijela, nedvojbeno svojim glasovima mogu presudno utjecati na to tko će biti izborni pobjednik”, navode u priopćenju MUH i SUH.

Političke stranke pozivaju da pokažu veće razumijevanje za umirovljenike i starije osobe te da u svojim programima i kampanjama istaknu prijedloge na tragu europske prakse i da pruže podršku dosadašnjim zahtjevima umirovljeničkih udruga.

jasna petrović
Sindikat i Matica: "Ne uvedete li isplatu mirovine poštom, najstariji će početi umirati od gladi!"

“Sudeći po ponuđenim programima može se uočiti da je više onih s kojima Matica i Sindikat umirovljenika ne mogu biti zadovoljni. Evidentan je slabiji interes političara za probleme starijih osoba, a osobito se nedovoljno uočava činjenica da su umirovljenici zapali u siromaštvu, da je sada prosječna mirovina 2.525 kuna i da je to svega 37,6 posto u odnosu na prosječnu neto plaću, što je najniže u Europi”, stoji u priopćenju umirovljeničkih udruga.

Iznijeli su prijedlog jednokratnog povećanja mirovina proporcionalno visini pojedinačne mirovine, u većem iznosu za niže, a manjem za više mirovine. Traže i bolji model usklađivanja mirovina, odnosno da se one usklađuju u stopostotnom iznosu povoljnijeg indeksa rasta plaća ili cijena, kako bi se zaustavilo daljnje osiromašivanje najstarije populacije. Spominju još i novi model obiteljske mirovine, veću institucionalnu i vaninstitucionalnu skrb za starije osobe, koja uključuje gradnju novih domova za starije i efikasniji nadzor.

“Važan je i nastavak djelovanja Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe – demokratske stečevine koja je teško izborena prije deset godina, koje se od tada potvrdilo kao savjetodavno tijelo Vlade RH koje može i treba ostati najviši oblik socijalnog dijaloga”, zaključuju umirovljeničke udruge.

VELIKA ANKETA - Na izborima 5. srpnja glasam za:

Matica i Sindikat umirovljenika: “Umirovljenici, izađite na izbore i odlučite pobjednika!”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap