Pitali smo predstavnike umirovljenika bi li se sutra cijepili s AstraZenecinim cjepivom

Josip Mihaljević
11. veljače 2021.
Novosti
A- A+

Umirovljenici već tjedan dana ratuju protiv primjene AstraZenecinog cjepiva na starije od 65 godina, a mi smo ih danas pitali bi li se sutra cijepili s tim istim cjepivom. Odgovori su, u najmanju ruku, “šareni”.

umirovljenici zajedno

Foto: Predstavnici umirovljeničkih udruga i političkih stranaka | Mirovina.hr

Predstavnici Sindikata i Matice umirovljenika, Hrvatske stranke umirovljenika, Stranke umirovljenika i Bloka umirovljenici zajedno danas su održali konferenciju za medije kako bi pojasnili svoj stav o cijepljenju starijih građana AstraZenecinim cjepivom.

Svi oni su tijekom posljednjih tjedan dana medijskim priopćenjima upozoravali Vladu da odustane ili privremeno zaustavi cijepljenje starijih od 65 s tim cjepivom, a tako nešto je zaživjelo u dvadesetak europskih zemalja, tvrde umirovljenici.

Jučer su nakon priopćenja Ministarstva zdravstva (u kojem Ministarstvo objašnjava kako je cjepivo sigurno i učinkovito i za starije od 65 godina) poslali poziv na konferenciju za medije, a poslijepodne se oglasila i Svjetska zdravstvena organizacija koja je poručila kako bi se i stariji od 65 trebali cijepiti AstraZenecinim cjepivom.

Pitali smo predstavnike umirovljenika bi li se sutra cijepili s AstraZenecom

Umirovljenici su od jučer bitno ublažili svoju retoriku što se tiče AstraZenecinog cjepiva, ali ostaju pri svojem zahtjevu da se cijepljenje starijih barem privremeno zaustavi dok ne bude više transparentnih informacija o učinkovitosti, a poručili su da će pratiti kakve će poteze vući dvadesetak europskih zemalja koje su odlučile ovo cjepivo sačuvati za ljude između 18 i 65 godina starosti.Više o tomu možete pročitati OVDJE.

Danas smo ih pitali jesu li se možda već cijepili s nekim cjepivom i bi li se, da mogu, sutra cijepili s AstraZenecinim. Nitko od njih do danas nije primio cjepivo, evo što su nam rekli:

Milivoj Špika, predsjednik Bloka umirovljenici zajedno: “Da.”

Veselko Gabričević, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika: “Ako nema ovog drugog cjepiva, sigurno da bi.”

Jasna A. Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske: “Ja moram reći da bih poduzela sve što mogu, i to sam izrazila svom liječniku opće prakse, da se ne cijepim AstraZenecom, nego da pokušam pribaviti pouzdanije cjepivo. Barem na temelju sadašnjih pokazatelja.

Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske: “Bilo je puno izjava o učinkovitosti cjepiva koje su naše umirovljenike stavili u poziciju nemoći. Mi nikada nismo imali toliko poziva umirovljenika koji se raspituju o cjepivu. Naši umirovljenici su u ovom trenutku prestrašeni, ne znaju što će, jako je dobro da smo danas bili u Vladi i da smo čuli nove vijesti o cjepivu. Ako je to nešto što je Svjetska zdravstvena decidirano i jasno potvrdila – cijepimo se svi što prije. Ako se cijepimo, prije ćemo izići iz svih ovih teških situacija. Što se tiče pitanja, s kojim cjepivom bi se cijepila, da ne ostane odgovoreno – da sam u situaciji težih bolesti sigurno bi se cijepila AstraZenecom. A ovako se još nisam cijepila, nisam se nigdje čak ni prijavila. Kad bih mogla birati, ja bih izabrala Modernu.”

Žarko Delač, tajnik Stranke umirovljenika: “Mi smo vjerojatno jedina politička stranka sad ovdje koja ima i žrtve od covida, nama je potpredsjednik stranke iz Slavonskog Broda umro u bolnici “Fran Mihaljević”, tako da smo mi stvarno osjetljivi na ovaj virus. Mi smo u 12. mjesecu uputili dopis Vladi i HZJZ-u da se svi naši članovi Predsjedništva javno cijepe. Mi nismo protiv cijepljenja, samo smo sada rekli time-out, dok se ta AstraZeneca ne vidi, nakon 55 godina i više, kada dobijemo službene podatke da se koji je stupanj zaštite. Osobno, ja se nikad nisam cijepio protiv nikakvih virusa, niti protiv gripe, uvijek sam bio sportaš i u dobroj kondiciji. Ja se ne bih cijepio, neka se drugi cijepe.”

ujedinjeni umirovljenici

Foto: Lazar Grujić (SU), Milivoj Špika (BUZ), Jasna Petrović (SUH), Višnja Fortuna (MUH) i Veselko Gabričević (HSU)

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap