Evo koliko veće račune za struju i plin možete očekivati od sutra

Josip Mihaljević
31. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Prvi dan travnja Hrvatima umjesto pošalica donosi probleme u vidu osjetno skupljih računa za plin i struju. Tu su i Vladine mjere za ublažavanje posljedica porasta energenata koje će donekle ublažiti trošak za kućanstva.

racun struja HEP

Foto: Mirovina.hr

Računi za plin od sutra će u prosjeku biti 16 posto, a za struju 9,6 posto skuplji. Ulazimo u novu ‘energetsku’ godinu, a sutra na snagu stupa i Vladin paket mjera koji će donekle ublažiti situaciju za kućanstva.

Paket je predstavljen u veljači, a usvojen u ožujku, težak je 4,8 milijardi kuna. Situaciji će značajno pomoći niži PDV na energente. Srećom, dolazi nam i toplije razdoblje pa će računi za plin zbog manje potrebe za grijanjem i prirodno pasti, no umirovljenici se moraju pitati i dobro isplanirati kako će dočekati iduću sezonu grijanja.

Glavna ‘umirovljenička’ mjera u ovom paketu jest isplata energetskog dodatka. Radi se o jednokratno isplati od 400 do 1.200 kuna, ovisno o iznosu mirovine. Iako je dodatni novac dobrodošao, ova mjera se teško može nazvati dugotrajnim rješenjem.+

Prosječni račun za struju – 27 kuna veći

vlada rh
Vlada odbila novu formulu usklađivanja: Pogledajte koliko bi s njom mirovine rasle od 2016. do danas

Iz HEP-a su pojasnili kako će račun za struju u prosjeku biti veći za 27 kuna mjesečno, piše N1.

“Kako je i najavljeno u prezentaciji paketa mjera za ublažavanje rasta cijena energenata Vlade RH, računi za električnu energiju kućanstava prosječno će od 1. travnja porasti za 9,6 posto, što mjesečno iznosi oko 27 kuna”, navode iz HEP-a.

Taj se iznos odnosi na prosječnog kupca koji koristi javnu uslugu opskrbe (HEP Elektra) u tarifnom modelu ‘bijeli’ te uz omjer potrošnje od 60 posto u višoj i 40 posto u nižoj tarifi čiji prosječni mjesečni račun trenutačno iznosiu 283 kune. Ako vam je račun za struju veći od 283 kune, travanjsko poskupljenje će vam biti i veće od 27 kuna.

Prosječni račun za plin – 16 posto veći

plin
Stigla i službena odluka: Evo koliko poskupljuje plin od 1. travnja!

Račune za plin nešto je teže izračunati zbog različitih metoda grijanja i drugačijeg izračuna potrošnje. No, u svakom slučaju možete usporediti prošlogodišnje račune i uvećati ih za 16 posto za približnu sliku.

Ako ste plin u travnju prošle godine platili 300 kuna, ove godine ćete ga platiti 348 kuna. Stvari će postati zeznute u zimskim mjesecima na kraju godine jer tako velik postotak na veće račune donosi i značajnija poskupljenja.

Mirovine usklađene, u džepu manje novca

Veće račune nužno je staviti i u kontekst mirovina. Prosječna mirovina trenutačno iznosi 2.648 kuna. Usklađivanje od 2,24 posto uvećat će ju za nepunih 60 kuna.

Zadatak usklađivanje je očuvati kupovnu moć mirovine, ali već i sami naslućujete da se to u 2022. godini neće dogoditi. Može se dogoditi da samo režijski troškovi progutaju 60 kuna mjesečno više nego prošle godine. U zimskim mjesecima će se to definitivno dogoditi.

A u mjesečne troškove još treba uračunati i poskupljenja namirnica koja još uvijek nisu konačna. Obični proizvodi mogli bi nastaviti s rastom tijekom cijele 2022. godine.

Čak i energetski dodatak ovdje neće puno pomoći. Jednokratne je naravi, a prosječnom umirovljeniku zbog iznosa mirovine donosi 600 kuna prihoda. Većina umirovljenika će taj novac potrošiti i prije ljeta.

Evo koliko veće račune za struju i plin možete očekivati od sutra
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap