Stigla i službena odluka: Evo koliko poskupljuje plin od 1. travnja!

Josip Mihaljević
23. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Goran Babić, direktor Sektora za naftu i plin pri Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA) gostovao je na HTV-u gdje je otkrio da će plin od 1. travnja za 80 posto kućanstava koja troše plin u okviru javne usluge poskupjeti za 16 posto.

plin

Foto: Unsplash

U HTV-ovoj emisiji ‘Dobro jutro, Hrvatska’ gostovao je Goran Babić iz Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) te je kazao kako će za 80 posto kućanstava koja troše plin u okviru javne usluge od 1. travnja cijene rasti za 16 posto.

“HERA je 7. ožujka donijela odluku o krajnjoj cijeni za razdoblje od 1. travnja ove godine za idućih 12 mjeseci. Cijena plina je po odluci HERA-e 77% veća nego do sada, ponajprije zbog porasta troškova nabave plina”, kazao je Babić.

Dakako, 1. travnja na snagu stupa i Vladin paket pomoći protiv poskupljenja energenata koji će, između ostaloga, stopu PDV-a na plin smanjiti s 25 na 5 posto. Ta mjera traje godinu dana, a nakon isteka (u travnju 2023.) PDV na plin bi trebao biti 13 posto.

Cijene plina neće rasti svuda jednako. One ovise o području na kojem se korisnik nalazi, kao i o opskrbljivaču. Babić je za HTV kazao kako se plin u kućanstvu može štedjeti na više načina. Najočitiji je manja potrošnja, a tu su još i energetska obnova fasade, ovojnicom od zgrade, bolja stolarija i slično.

“To sve košta, ali dugoročno se isplati”, kazao je Babić za HRV.

Dodaje kako je teško prognozirati što će se dogoditi u budućnosti te ističe kako je Hrvatska zapravo u vrlo dobrom položaju jer imamo različite dobavne pravce izvora plina.

Sve informacije u vidu priopćenja i obavijesti o rastu cijene plina, mogu se pronaći na internetskim stranicama HERA-e, www.hera.hr. Detaljno je obrazloženo po pojedinim područjima koliko rastu cijene, struktura cijene, i svi ostali bitni elementi, zaključio je Babić za HTV.

Stigla i službena odluka: Evo koliko poskupljuje plin od 1. travnja!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap