Evo kada nam stižu mirovine u svibnju, isplata ranije nego ikad!

Jasmina Grgurić Zanze
2. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Nakon isplate u travnju kada smo za ožujak dobili 2,24 posto veće mirovine sa zaostacima za siječanj i veljaču, sada će nam na račune sjesti samo jedna povišica, a ne tri tako da ćemo dobiti manje nego prošli mjesec. A do mirovine nećemo morati čekati ponedjeljak.

Ilustracija (Foto: J. Grgurić/Mirovina.hr)

Mirovine za travanj bit će isplaćene u petak, 6. svibnja 2022. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama, objavili su danas iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Inače, isplata je prije pandemije bila oko 11. u mjesecu pa je pomaknuta na 8. u mjesecu, no kako je tada nedjelja, mirovine nam stižu prije vikenda.

Prošli mjesec 150 kuna više, ovaj 100 kuna manje!

Umirovljenici su u travnju dobili 2.701 kunu mirovine u prosjeku, što je 53 kune više kao rezultat prvog ovogodišnjeg usklađivanja prema rastu cijena i prosječne plaće s indeksacijom od 2,24 posto. Prosječna mirovina bez isplata u inozemstvo iznosi 3.040 kuna, odnosno 60 kuna više nego prije usklađivanja.

S uvećanom mirovinom za ožujak stigli su i zaostaci za svibanj i veljaču pa su umirovljenicima na račune tako sjele tri “povišice” dok će im sada u svibnju sjesti samo jedna. Primjerice, ako je mirovina od 2.250 kuna usklađivanjem porasla 50 kuna, u travnju je stiglo 150 kuna više, ukupno 2.400 kuna, a sada će u svibnju mirovina do idućeg usklađivanja iznositi 2.300 kuna.

Uz mirovinu nam stiže i energetski dodatak

Ulaze li isplaćeni zaostaci usklađivanja u cenzus za energetski dodatak?

Umirovljenicima ovoga mjeseca stiže i energetski dodatak, no točan datum isplate ove jednokratne pomoći još uvijek nije poznat. Na dodatak imaju pravo samo oni koji primaju hrvatsku ili hrvatsku i inozemnu mirovinu, koji nisu u radnom odnosu te imaju prebivalište u Hrvatskoj. Pomoć u svibnju bit će isplaćena samo domaćim umirovljenicima, dok će se oni s inozemnim faktorom (mirovinom ili radnim stažem u inozemstvu temeljem kojeg mirovinu ne primaju, ali o tomu moraju dati izjavu HZMO-u) dodatak dobiti u srpnju. Energetski dodatak dobivaju umirovljenici čija mirovina ne prelazi 4.000 kuna i to u četiri platna razreda u iznosima od 400, 600, 900 i 1.200 kuna, ovisno o visini mirovine.

 

Dodatne informacije u vezi mirovina, poručuju iz HZMO-a, mogu se dobiti radnim danom od 8 do 16 sati na infotelefonima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje 01/ 45 95 011 i 01/ 45 95 022 te na internetskoj stranici – www.mirovinsko.hr.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap