Ulaze li isplaćeni zaostaci usklađivanja u cenzus za energetski dodatak?

Jasmina Grgurić Zanze
26. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Umirovljenici čekaju da premijer ispuni obećanje i spriječi scenarij prema kojem bi na desetke tisuća umirovljenika trebalo ostati bez energetskog dodatka, ili dobiti manji dodatak, jer su zbog usklađivanja mirovina ovoga mjeseca prešli postavljene cenzuse. Istovremeno, umirovljenici strahuju da će u cenzus ući i isplaćeni zaostaci usklađivanja.

Foto: Mirovina.hr

Hoće li umirovljenici koji su zbog usklađivanja mirovina u travnju prešli cenzus od 4.000 kuna ostati bez energetskog dodatka, odnosno hoće li dobiti manji dodatak jer su se zbog svega nekoliko desetaka kuna odjednom našli u višem razredu primanja? Ako je suditi prema trenutno važećim uvjetima, pri čemu se gleda visina mirovine isplaćene u travnju za ožujak, hoće.

Mirovina joj sa zaostacima prešla 4.000 kuna

Premijer je obećao riješiti problem, rekavši da neće biti “ispadanja” zbog usklađivanja. No, zasad nema konkretnih informacija o tomu, pri čemu čekamo odgovor Ministarstva rada i mirovinskog sustava koje smo pitali kako planiraju riješiti ovaj problem.

siromaštvo
Bez (većeg) dodatka ostaje gotovo 50 tisuća umirovljenika! HSU: Vlada se izblamirala

U međuvremenu, zabrinuti čitatelji pitaju hoće li i isplaćeni zaostaci utjecati na dobivanje energetskog dodatka, pri čemu izdvajamo primjer jedne čitateljice kojoj je mirovina u travnju nakon usklađivanja sa zaostacima za nekoliko kuna prešla gornji prag od 4.000 kuna.

Naime, 66-godišnjoj D.S. mirovina je prije usklađivanja iznosila 3.764 kune. Nakon usklađivanja od 2,24 posto, mirovina joj je porasla za oko 84 kune, što je po novom 3.848 kuna . Kada se tomu pribroje i zaostaci usklađivanja za siječanj i veljaču, s obzirom da se nova usklađena vrijednost računa od 1. siječnja, u travnju joj je isplaćeno 4.016 kuna. Već idućega mjeseca, umirovljenica će opet primati 3.848 kuna.

“Hoću li ostati bez energetskog dodatka zbog zaostatka?”

“Prije usklađivanja sam bila ispod praga od 4.000 kuna, a bit ću i nakon usklađivanja. Međutim, kako se gleda mirovina isplaćena u travnju za ožujak te ona sa zaostacima prelazi 4.000 kuna, zanima me hoću li zbog toga ostati bez energetskog dodatka?” – pitala nas je naša čitateljica.

Odgovor smo potražili u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, pri čemu su nam pojasnili da gospođa neće ostati bez dodatka, jer se gleda samo mirovina, a ne i isplaćeni zaostaci. No, ostaje još uvijek nepoznato hoće li Vlada i usklađenu vrijednost mirovine maknuti iz izračuna, kako je obećao premijer.

Podsjetimo, iznosi energetskog dodatka podijeljeni su u četiri kategorije, ovisno o mirovini:

  • do 1.500 kuna mirovine – 1.200 kuna dodatka
  • od 1.500,01 do 2.000 kuna mirovine – 900 kuna dodatka
  • od 2.000,01 do 3.000 kuna mirovine – 600 kuna dodatka
  • od 3.000,01 do 4.000 kuna mirovine – 400 kuna dodatka

Zasad, svi koji su usklađivanjem prešli navedene cenzuse, ispod kojih su bili do posljednje mirovine, dobit će niži dodatak ili će u potpunosti ostati bez njega, osim ako Vlada do isplate, kako je obećala, ne riješi problem.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap