Državna tajnica Majda Burić: “Ne bih govorila o rupama u mirovinskom sustavu”

Josip Mihaljević
1. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Jedna od posljedica lošeg omjera umirovljenika i radnika (1:1,23) jest i mirovinski sustav koji ne može prikupiti dovoljno doprinosa za isplatu svih mirovina. Mirovine nas ukupno koštaju 41 milijardu kuna svake godine – doprinosi pokriju otprilike pola, a još toliko se mora dodati iz proračuna. Evo kako je tu činjenicu komentirala državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Majda Burić.

U našem mirovinskom sustavu stvari stoje otprilike ovako. Za isplatu svih mirovina tijekom jedne godine potrebno je 41 milijarda kuna. Međutim, iz doprinosa prikupimo otprilike polovicu tog iznosa, a druga polovica dolazi direktno iz proračuna koji se puni porezima.

Velik dio uzroka tomu leži u nepovoljnom omjeru umirovljenika i radnika (imamo jednog umirovljenika na 1,22 radnika). To je posebice bitno za I. stup međugeneracijske solidarnosti, budući da mirovine sadašnjih umirovljenika financiraju sadašnji radnici – iste doprinose koji u jednom mjesecu radnik uplati državi, država isplati umirovljeniku za njegovu mirovinu.

“Mirovine nikada nisu bile upitne”

Na kraju našeg razgovora s državnom tajnicom Majdom Burić, pitali smo ju postoji li ideja kako “pokrpati” tu “rupu” u mirovinskom sustavu. To je proces koji niti jedna Vlada ne može napraviti preko noći, a zbog specifičnosti i veličine mirovinskog sustava, proces bi mogao potrajati i nekoliko desetljeća.

Državna tajnica: "Prosječna mirovina za puni radni staž je 4.600 kuna"

“Ne bih tu govorila o rupama u mirovinskom sustavu, već o praćenju cijeloga sustava na dnevnoj i mjesečnoj razini, te prilagođavanju potrebama, a opet u skladu s financijskim mogućnostima. Mi danas, a već i dugo, trebamo nešto više od 40 milijardi kuna da bismo isplatili mirovine. To je godišnji trošak.

Mirovine nikad, ama baš nikad nisu došle u pitanje. Niti u ovoj korona-krizi nisu došle u pitanje. Mirovine su uvijek dolazile na vrijeme, tako će se nastaviti i uvijek će dolaziti na vrijeme”, odgovorila je Burić.

Kazala je da su iz Ministarstva rada, ali i drugi članovi Vlade, morali ponavljati da su mirovine sigurne i da će isplata doći bez obzira na sve jer su se u javnom prostoru pojavile poluinformacije i laži da do toga neće doći.

“Zato ih je potrebno i ovim putem još jedanput umiriti i reći da mirovine da nisu uopće upitne, dolazile su na vrijeme i dolazit će na vrijeme. Ne bih govorila o rupama u mirovinskom sustavu, već o unapređivanju tog sustava “, kazala je Burić.

Dio mirovina se isplaćuje iz proračuna

Burić je pojasnila kako se kroz prvi stup prikupi oko 20 milijardi kuna, a da nam za isplatu treba još 17, 18 milijardi za potpunu isplatu. Dodala je kako država garantira isplatu mirovina, odnosno da svake godine osigura dodatna sredstva kako bi se mirovine u potpunosti isplatile.

Na naše pitanje da smo se upravo na to referirali, na tu “rupu” u samom sustavu, Burić je kazala sljedeće:

Šemper odgovorio državnoj tajnici: "Podcjenjujete umirovljenike, znaju oni što je usklađivanje"

“Tako nije samo u Hrvatskoj, s time ima cijela Europa problem. Mi smo tu za naše umirovljenike i mirovine nikada nisu bile upitne. To vam je uvijek govorio ministar Aladrović i ministar financija Marić, da ne dolazi u obzir ikakvo kalkuliranje što će biti s mirovinama. A to što država daje i izdvaja iz proračuna, tih 17-18 milijardi kuna, mislim da to uopće ne treba problematizirati”, odgovorila je Burić.

Objasnila je kako se taj novac ne mora “nalaziti”:

“Nama su umirovljenici bitni, i mi to jako dobro znamo, posebno ministar Zdravko Marić da svake godine planira toliko i toliko za umirovljenike. Nisu nama oni nešto da bismo zbog njih nešto tražili. Oni su bitni, oni su građani Republike Hrvatske kao i svi ostali i normalno da su stavka u proračunu. Naša je dužnost da mi brinemo o svim građanima RH, a iz moje pozicije Ministarstva rada, normalno da su nam tu umirovljenici najbitniji, kao i radnici”, zaključila je Burić.

Cijelu razgovor s državnom tajnicom Majdom Burić možete pogledati ovdje:

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap