Dom za starije u pet mjeseci digao cijenu jednokrevetne sobe za 32 posto!

Josip Mihaljević
29. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

Varaždinski Dom za starije i nemoćne podigao je cijene u veljači, ali korisnici su dobili obavijest kako već u srpnju na snagu stupaju nove cijene. U pet mjeseci mjesečna cijena jednokrevetne sobe narasla je s 2.850 kuna na 3.740 kuna, odnosno 32 posto. Čini se da se radi o još jednom poskupljenju koje dolazi zbog otežanog poslovanja, a ne zbog nekog sretnijeg razloga poput veće kvalitete i bolje usluge.

dom za starije varaždin

Foto: Dom za starije i nemoćne u Varaždinu | Youtube screenshot

Županijski Dom za starije i nemoćne u Varaždinu će drugi puta u ovoj godini podići cijene za svoje korisnike. Prvo poskupljenje došlo je 1. veljače, a novo stupa na snagu 1. srpnja. Korisnici su u siječnju jednokrevetnu sobu s balkonom plaćali 2.850 kuna mjesečno, a u srpnju će za istu uslugu izdvojiti 3.740 kuna što predstavlja rast od 32 posto.

“Jučer smo dobili novi cjenik za korištenje usluga smještaja za starije i nemoćne Varaždin! Drugo ovogodišnje poskupljenje i to odmah za 20%!!! To je ludo! Nisam dobila nikakve odgovore na poslane upite niotkuda.

A korisnicima je na sastanku poskupljenje navodno bilo obrazloženo “ratom u Ukrajini”! I mi smo imali rat punih pet godina pa nitko nije trpio. Svi smo postali žrtve osobnih EU ambicija i zato smo prodani”, ljutito nam je napisala jedna čitateljica čija je teta korisnica doma.

Naša čitateljica tvrdi da će ovim potezom varaždinski dom postati najskuplji županijski dom u državi te da se cijena, koja je subvencionirana, opasno približava cijenama privatnih domova.

“To je problem mnogih obitelji diljem županije pa čak i šire. Usporedite cijene domova širom države! Ovdje se radi o županijskom domu, ne o nekom privatnom. Jesu li podigli nivo usluge, poboljšali prehranu i kvalitetu hrane? Naravno da ne! Sve ostaje isto, samo se cijena mijenja”, nastavlja naša čitateljica.

Dom: Dižemo cijene jer imamo 383% skuplju struju

Kontaktirali smo varaždinski dom i pitali ih dolazi li doista do povećanja cijena na što su odgovorili potvrdno. Odgovaraju da rastu cijene usluge smještaja, ali ne i dodatnih usluga u Domu osim dodatka a hladnjak.

dom za starije SB
Još jedan dom diže cijenu smještaja: "Plin smo plaćali 350 tisuća, a sada 2,4 milijuna kuna!"

“Na žalost do povećanja cijena usluga je došlo uslijed nepredvidivog i neviđenog povećanja cijena energenata na svjetskom tržištu, koje se reflektira i na državnu razinu te je tako sama cijena električne energije koja se osigurava putem javne nabave, u odnosu na 2021. godinu povećanja 383,41%, dok je cijena živežnih namirnica povećanja od 20,43% do 111,16%.

Samo povećanje cijena predstavlja nenadoknadiv iznos koji bi doveo u pitanje poslovanja same ustanove koja skrbi o 360 korisnika te je time jedan od najvećih domova za smještaj starijih i nemoćnih osoba u RH, dok istovremeno od strane resornog ministarstva dobiva jedan od najmanjih iznosa po korisniku putem decentraliziranih sredstava”, objašnjavaju nam iz Doma.

Povećanje se odnosi na “obične” korisnike, odnosno, iz njega su isključeni najugroženiji korisnici kojima je pravo na uslugu dugotrajnog smještaja priznato temeljem rješenja Centra za socijalnu skrb.

Objavljujemo cjenike koji su vrijedili do veljače, od veljače do srpnja i novi cjenik koji će vrijediti od srpnja nadalje:

Foto: Stari cjenik do veljače 2022. godine

Foto: Cjenik koji je na snazi od veljače do srpnja 2022. godine

 

Foto: Novi cjenik koji stupa na snagu 1. srpnja 2022. godine

O Domu se nedavno pisalo da je uređen izvana, a užasan iznutra

Poslovanje i usluga u Domu nedavno je bila predmet žustre rasprave na sjednici županijske skupštine. Vijećnica HSU-a Jadranka Bahlen nedavno je posjetila dom i na rubu suza vijećnicima opisala što je vidjela unutra:

dom za starije varaždin
HSU-ovka na rubu suza: "Bila sam u domu za starije. Izvana juj, iznutra fuj"

“Nakon pune četiri godine bila sam u Domu umirovljenika. Plakala sam kad sam vidjela kakvo je stanje iznutra. Izvana juj, iznutra fuj. Nažalost gospodine Vugrin. Četiri godine ste bili na vlasti, vaša ravnateljica je bila, a ogromna TV sala, gdje su se umirovljenici okupljali, zatvorena je zbog toga što cijevi cure.

Već tri, četiri godine. Da ne govorim o kuhinji, o sobama. Ako ste željeli nešto napraviti za umirovljenike, što ste čekali četiri godine? Ovo što se nalazi unutra naši umirovljenici nisu zaslužili, niti djelatnici koji rade u Domu”, poručila je tada Bahlen.

Novoizabrani ravnatelj Alen Runac je na toj sjednici također upozorio da primaju najmanje subvencija po korisniku. Za usporedbu je uzeo čakovečki dom koji prima 1.643 kune mjesečno po korisniku, dok oni u Varaždinu primaju 1.021 kunu po korisniku. I on je tada priznao da su radovi energetske obnove loše izvedeni.

Naposljetku, korisnicima i njihovim obiteljima ostaje veća cijena zbog toga što je samo poslovanje doma ugroženo, a ne zbog nekog sretnijeg razloga poput bolje kvalitete ili većih standarda usluge.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap