Demencija – što je uzrokuje, kako je prepoznati i može li se liječiti?

Ana Kanazir
24. rujna 2022.
Zdravlje
A- A+

Demencija je stanje koje obilježava niz simptoma koji utječu na gubitak pamćenja i smanjene kognitivne funkcije. Kako prolazi vrijeme, ove promjene su sve izraženije te osoba ne može nastaviti normalno obavljati svoje svakodnevne poslove. Statistički podaci iz prošle godine pokazuju kako u Hrvatskoj ovo stanje ima više od 100.000 osoba, dok je u gradu Zagrebu više od 20.000 pacijenata.

Ilustracija: Pixabay

Prvi simptom je gubitak pamćenja i općenita zaboravnost, a postoje razne stvari koje mogu biti glavni uzrok ovog stanja. Demencija se najčešće pojavljuje kod osoba starijih od 80 godina, iako se neće pojaviti kod svih u procesu starenja. Važno je što prije reagirati i potražiti pomoć te biti podrška osobama koje imaju demenciju.

Simptomi demencije

Demencija se može prepoznati po promjenama u ponašanju. Neki će ljudi tako postati puno agresivniji, mogu u potpunosti promijeniti svoju osobnost, a može i bitno utjecati na njihove svakodnevne aktivnosti. Svaka osoba može imati drugačije simptome, iako postoje neki simptomi koji su zajednički svima. Neki od glavnih simptoma su:

• Problemi s govorom, pisanjem i čitanjem
• Gubitak pamćenja
• Izgubljenost u prostoru i vremenu
• Problemi sa svakodnevnim aktivnostima kao što je plaćanje računa
• Impulzivno reagiranje
• Paranoično ponašanje
• Problemi s planiranjem i organiziranjem
• Problemi s pažnjom

Alzheimerova bolest | Pexels
Jeste li znali da loša oralna (ne)higijena može povećati rizik od dobivanja Alzheimerove bolesti?

Što uzrokuje demenciju?

Ne zna se točan razlog pojave demencije, ali je sigurno da do nje dolazi zbog određenih promjena u radu mozga. Odnosno, uzrokovana je oštećenjem ili gubitkom živčanih stanica i njihovih veza u mozgu. Ovisno o samom uzroku i području mozga koje je oštećeno, postoji i više različitih vrsta demencije, od kojih je najčešća Alzheimerova bolest. Na pojavu Alzheimerove bolesti može bitno utjecati loša oralna higijena, o čemu možete pročitati ovdje. 

Osobe kojima netko u obitelji ima demenciju su u većoj opasnosti da će i one same također razviti ovo stanje. Ipak, ovo nije pravilo jer postoji i mnogo osoba s genetskom predispozicijom za demencijom, ali ju nikada ne razviju, kao što i postoje osobe kojima nitko u obitelji nema demenciju, ali ih one ipak razviju.

Koji su rizici koji mogu utjecati na pojavu demencije?

Istraživanja su pokazala kako na pojavu demencije može utjecati nedostatak tjelesne aktivnosti i kretanja, kao i loše prehrambene navike. Jednako tako, na pojavu demencije može utjecati i pretjerana konzumacija alkohola, depresija, dijabetes, pušenje cigareta te ozljede glave. Na pojavu mogu utjecati i metabolički poremećaji, nedostatak vitamina B12, autoimune bolesti.

Kako se dijagnosticira demencija?

Prvi znak demencije je gubitak pamćenja te je kod ovog simptoma potrebno potražiti pomoć kako bi se utvrdilo radi li se o demenciji ili o nekom drugom stanju. Jednako tako, bit će potreban i pregled kod stručnjaka, neurologa koji će ispitati funkcije mozga raznim vježbama, ali i tražiti pretrage glave kao što su CT glave i magnetska rezonanca, ali i PET pretragu.

Riješite test za procjenu mentalnog stanja i provjerite imate li problema s pamćenjem

Može li se demencija tretirati?

Demencija se ne može izliječiti, ali postoje lijekovi koji će ublažiti simptome, usporiti njezin tijek i omogućiti normalan život. Rano prepoznavanje simptoma, rana intervencija i pravilna dijagnoza su najvažniji kako bi se na vrijeme dijagnosticirala i kako ne bi uznapredovala. Postoje dvije vrste lijekova, a to su inhibitori kolinesteraze i antagonisti NDMA receptora. U nekim se slučajevima koriste i lijekovi za halucinacije, poremećaje spavanja, depresiju i slično.

Osim toga, na portalu demencija. net se navodi kako pomoći mogu i aktivnosti koji će utjecati na kvalitetu života osobe, a tu spadaju muzikoterapija, likovna terapija ili kognitivna terapije te je važno često se kretati uz pratnju, ali i paziti na prehranu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap